Správy Samospráva

Polícia v Žilinskom kraji pokračuje na cestách vo vykonávaní osobitných

Ilustračný obrázok k článku Polícia v Žilinskom kraji pokračuje na cestách vo vykonávaní
osobitných
Zdroj: Dnes24.sk

Polícia v Žilinskom kraji pokračuje na cestách vo vykonávaní osobitných kontrol s cieľom pozitívne ovplyvniť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Motoristi by preto mali zbystriť pozornosť, aby nezažili nemilé prekvapenie.

„Policajti v stredu 16. novembra 2016 vykonajú na území Žilinského kraja osobitnú kontrolu zameranú na kontrolu dodržiavania povinností držiteľa vozidla s využitím inštitútu objektívnej zodpovednosti.“ oznámil krajský hovorca PZ Radko Moravčík.

Príslušníci vás nemusia ani zastaviť, keď porušíte niektorí zo zákonov cestnej premávky, ale polícia rozhodnutie o uložení sankcie za spáchaný správny delikt pošle držiteľovi vozidla poštou.

Alkohol za volant nepatrí

Polícia apeluje na vodičov, aby jazdou pod vplyvom alkoholu neohrozovali svoj život a životy ostatných účastníkov cestnej premávky. Nielen z dôvodu, že ide o priestupok alebo trestný čin, ale najmä preto, že následky dopravných nehôd bývajú v mnohých prípadoch tragické a alkohol za volant nepatrí. Každý by mal začať od seba, teda uvedomiť si, že kombinácia alkohol a šoférovanie nikdy nie je správne riešenie.

Odporúčania vodičom

Polícia vyzýva vodičov k mimoriadnej opatrnosti. Dookola opakujúce sa „je dôležité predvídať, prispôsobiť rýchlosť jazdy, vidieť a byť videný a podobne“ je síce klišé, ale zdá sa, že sa tým účastníci cestnej premávky ešte stále neriadia. Preto na to myslite aspoň vy, a:

  • predvídať – zbystrite pozornosť všade tam, kde je predpoklad pohybu osôb
  • pripraviť sa na zimu – pripravte svoje vozidlo na jazdu v sťažených, zimných podmienkach, jazdite opatrnejšie, uberte z plynu, dodržiavajte bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami
  • vidieť a byť videný – pri zníženej viditeľnosti použite stretávacie svetlá, prípadne hmlové svetlá, denné svietenie je nedostatočné.
  • zimné pneumatiky a reťaze – najmä pri ceste do severnejších oblastí myslite na to, že poveternostná situácia môže byť rozdielna a hrozí vyššie riziko sneženia a mrazov.
  • zimná výbava – zmes do ostrekovačov vymeňte za nemrznúcu, výbavu vozidla doplňte o škrabku a metličku, skontrolujte stav pneumatík

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM