Ivana Milanová Správy Samospráva

109. výročie černovskej tragédie: Veliteľ žandárov vydal rozkaz strieľať!

Slovensko si Pamätným dňom pripomína 27.októbra masaker z roku 1907. Za odvahu sa vtedy platilo životom. Viete prečo je na pomníku vyrytých 15 mien zomrelých černovských martýrov?

Ilustračný obrázok k článku 109. výročie černovskej tragédie: Veliteľ žandárov vydal rozkaz strieľať!
Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Občiansky výbor mestskej časti Černová a farnosť Černová pozývajú vo štvrtok 27. októbra tohto roku na pietnu spomienku pri príležitosti 109. výročia Černovskej tragédie. Podľa portálu mesta Ružomberok je stanovená na 18.30 hod po svätej omši pred pomníkom na cintoríne v Černovej.

Obyvatelia obce, ktorá je už súčasťou Ružomberka, sa pred 109 rokmi vzopreli rozhodnutiu úradov o vysviacke nového černovského kostola, pätnásť z nich zaplatilo za svoj nesúhlas životom, niekoľko desiatok bolo zranených.

Udalosti v Černovej a streľba žandárov do zástupu nevinných ľudí vyvolali ostré reakcie nielen doma, ale aj za hranicami vtedajšieho Rakúska-Uhorska.

Rok 1907 bol pre Černovčanov ťažkým rokom. Robotníci z tovární, pltníci a drobní roľníci si so svojimi ženami za pomoci peňažných zbierok stavali na vŕšku pri dedine kostol, aby nemuseli chodiť na omše do 4 km vzdialeného Ružomberka. Na vybudovanie chrámu prispel veľkou mierou rímskokatolícky ružomberský farár, černovský rodák Andrej Hlinka, ktorý z celkových nákladov 80.000 korún potrebných na stavbu vykryl 60.000 korún zo zbierok a svojho súkromného majetku.

Pomník obetiam černovskej masakry.
Pomník obetiam černovskej masakry. / Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Základný kameň bol posvätený 20. apríla 1906, na jeseň 1907 čakala na posviacku dokončená stavba. Obyvatelia chceli, aby im nový svätostánok vysvätil Andrej Hlinka. Toho však v tých časoch spišský biskup Alexander Párvy pre politické aktivity suspendoval, pozbavil fary a zakázal mu vykonávať kňazské povolanie.

Kostol v Černovej mal podľa rozhodnutia cirkevnej vrchnosti posvätiť farár – dekan Martin Pazúrik 27. októbra 1907.

Černová sa vzoprela.

Úrad hlavného slúžneho v Spišskej Kapitule vyslal v sobotu 26. októbra do obce skupinu žandárov s príkazom „porobiť poriadky“. Na uliciach bol však pokoj. Obyvatelia Černovej začali prejavovať nevôľu v nedeľu 27. októbra. Do obce prišla ďalšia skupina žandárov. Keď zástup ľudí obkolesil prichádzajúce koče a žiadal, aby z obce odišli, vypukol zmätok. Vtedy veliteľ 15-člennej skupiny žandárov vydal bez predbežného varovania rozkaz: „Strieľať!“ Výsledkom bolo 15 mŕtvych a desiatky zranených, z toho niekoľko ťažko.

Uhorské úrady obvinili z organizovania nepokojov vyše 55 ľudí, z ktorých potom 40 odsúdili súhrnne na 37 rokov žalára a rôzne peňažné pokuty a zhabanie majetku. Najmladšia odsúdená mala 16 rokov.

Pomník obetiam černovskej masakry.
Pomník obetiam černovskej masakry. / Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Tragédia v Černovej odhalila pravdu o propagovanej „príkladnej slobode v Uhorsku“ a upozornila vtedajšiu svetovú verejnosť na národnostný útlak v cisárskej ríši. Proti zásahu uhorských žandárov protestovali viaceré významné osobnosti v zahraničí, napr. nositeľ Nobelovej ceny za literatúru, nórsky spisovateľ Bjornstjerne Björnson, britský publicita a historik Robert William Seton-Watson a ruský spisovateľ a filozof Lev Nikolajevič Tolstoj.

Vysviacka Andrejom Hlinkom

Černovský kostol Ružencovej Panny Márie posvätil napokon Andrej Hlinka na sviatok Petra a Pavla 29. júna 1910. Obete černovskej tragédie pripomína pomník na miestnom cintoríne, ktorý dala vybudovať Slovenská liga amerických Slovákov pri príležitosti 25. výročia masakry. Na pomníku je vyrytých 15 mien zomrelých černovských martýrov – deviati zomreli hneď, štyria na druhý deň a dvaja neskôr. Pomník bol odhalený za účasti Andreja Hlinku, Milana Hodžu, veriacich z Poľska a členov Slovenskej ligy amerických Slovákov 27.októbra 1932.

Černovský masaker 27.10.1907
14
Galéria
Foto: Jozef Milan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM