Tlačové správy

20 rokov za sebou: Prvá stavebná sporiteľňa oslavuje

Prvá stavebná sporiteľňa, a.s. oslavuje už 20 rokov a k jej úspechu prispel aj Žilinský región. Od roku 1992 sa tu postavilo takmer 43- tisíc bytov, z ktorých práve sporiteľna financovala skoro jednu tretinu (13 302 bytov).

Ilustračný obrázok k článku 20 rokov za sebou: Prvá stavebná sporiteľňa oslavuje
Foto: Iveta Hrabovská

Prvá stavebná sporiteľňa, a.s., už 20 rokov spoluvytvára najdôležitejšie miesto na svete pre každého z nás – DOMOV. Od svojho vzniku v roku 1992 do dnes jej bránami prešlo viac ako 2,1 milióna spokojných klientov ktorí uzatvorili takmer 4 milióny zmlúv o stavebnom sporení. Takmer polovica obyvateľov Slovenska tak bola alebo stále je sporiteľom v PSS, a.s.

Za dve desaťročia existencie poskytla najväčšia stavebná sporiteľňa takmer pol milióna úverov na bývanie v celkovom objeme vyše 5 miliárd eur. Klienti si brali úver v priemernej výške 10 532 eur.

Prvá stavebná sporiteľňa, a.s., de facto pomohla postaviť ďalšie hlavné mesto Bratislava. Dodnes totiž stavební sporitelia prostredníctvom najstaršej stavebnej sporiteľne na Slovensku použili na bytové účely úvery a vlastné nasporené prostriedky vo výške vyše 7,1 miliardy eur. Ak by všetky tieto peniaze použili na výstavbu nových bytov a domov, vzniklo by bývanie pre vyše pol milióna ľudí, o predstavuje práve veľkosť hlavného mesta.

Prvá stavebná sporiteľňa, a.s., sa stará aj o vzhľad a stav bytových domov. Z jej prostriedkov je už úplne alebo čiastočne obnovená každá ôsma bytovka na Slovensku.

PSS a Žilinský región

Žilinský región prispel k úspechu PSS, a.s., významnou časťou. Od roku 1992 sa v tomto regióne postavilo takmer 43– tisíc bytov. Z nich Prvá stavebná sporiteľňa, a.s., financovala skoro jednu tretinu, t.j. 13302 bytov. V žilinskom regióne tak poskytla bývanie pre skoro 8 tisíc ľudí. Pre lepšiu predstavivosť – pomohla vybudovať dve okresné mesta vo veľkosti Čadce alebo 29 priemerných slovenských obcí.

V žilinskom regióne sa stavebnému sporeniu už tradične darí. Dosiahnuté výsledky radia tento región na „medailové pozície“ v rámci hodnotenia regiónov v PSS, a.s.

V tomto roku vyše 16-tisíc zmlúv

Stavebný sporitelia uzatvorili od začiatku tohto roka do 30.septembra v našom regióne až 16 454 zmlúv o stavebnom sporení s priemernou cieľovou sumou 10 497 eur. Ak sa pozrieme na výsledky PSS, a.s., v žilinskom regióne cez počet poskytnutých úverov, môžeme konštatovať, že z regiónu najviac úverov na bývanie poskytla PSS, a.s., stavebným sporiteľom v krajskom meste Žiline – bolo ich 570 v objeme viac ako 10 miliónov eur.

Stavebným sporiteľom v celom regióne Žilina poskytla PSS, a.s., celkovo 2752 úverov s objemom 44,7 milióna eur. Spoločenstvám vlastníkov bytov, bytovým družstvám a iným správcom pomohla PSS, a.s., pri obnove bytových domov. V tomto roku v žilinskom regióne poskytla zatiaľ 11 úverov na zlepšenie stavu bytoviek v celkovom objeme 675 tisíc eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM