Jozef Milan Kultúra

Advent podľa Gymnázia sv.Andreja

Ostatnou nedeľou začal Advent. Vyťahovanie čiapok a šálov, ozdobené mesto, čokoládové figúrky v obchodoch a už teraz obohrané reklamy v televízií sú predzvesťou toho, že sa opäť blížia Vianoce.

Mnohí máme doma adventné vence so štyrmi sviečkami, pričom jedna už bola zapálená. Pre kresťanov sa začal čas prípravy na narodenie Ježiša Krista, a to hlavne prípravy duchovnej. Viditeľnejšia je však príprava v hypermarketoch, supermarketoch a marketoch, kde sa poličky vyprázdňujú a nákupným košíkom sa podlamujú kolieska.

Býva zvykom, že podvečer prvej adventnej nedele sa vo farskom kostole sv. Ondreja koná Akadémia žiakov Gymnázia sv. Andreja. Tento rok spojená s vyvrcholením farských dní, organizovaných pri príležitosti sviatku patróna kostola sv.Ondreja. Farské dni sa otvorili 4.ročníkom volejbalového turnaja o pohár sv. Ondreja v telocvični základnej školy sv. Vincenta, ktorý už druhý rok vyhrali mladí z Liptovskej Štiavničky. Pre deti bolo pripravené zábavné dopoludnie, s ktorým pomohli eRkári z Baničného. Akadémiu s názvom „Advent s Benediktom XVI.“ otvoril spevácky zbor Andrejko, zložený so študentov a absolventov GSA, pod vedením dirigentky Zuzany Lopejskej. Sprevádzal piesňami celý program zložený s hovoreného slova a scénky triedy oktávy, ktorá zobrazovala starozákonné udalosti z Biblie. Škola tento víkend organizovala aj XIII. ročník futbalového turnaja Andrej Cup´11. Prvé miesto získali absolventi 2010, ktorým odovzdal pohár zástupca riaditeľa Kamil Nemčík. Záverečné slovo dostal pán dekan Alojz Kostelanský, ktorý zúčastneným požehnal do ďalších adventných dní.

Autorka textu: Ivana Milanová

RK- Advent
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM