Jozef Milan Samospráva

Aj fontány umierajú: Tá na Madačovej doplatila na svoje nevyliečené choroby

Ružomberská radnica sa rozhodla asanovať fontánu v pešej zóne na Madačovej ulici. Dôvodom je havarijný stav jej technického zázemia a neprimerane vysoké náklady na jeho opravu. Vyše tridsaťročný netypický vodotok nahradí dlažba.

Ilustračný obrázok k článku Aj fontány umierajú: Tá na Madačovej doplatila na svoje nevyliečené choroby
Foto: Jozef Milan

Fontána na Ulici Maroša Madačova už viacero rokov nemala vodu, ktorá, stekajúca po naklonenej rovine s náznakmi prírodných prekážok, vytvárala v strede mesta ilúziu zurčiaceho potoka. Pavol Dobrodej, vedúci oddelenia investícií na Mestskom úrade hovorí, že kameňom úrazu je prívodné potrubie. V ňom dochádzalo k stratám privádzanej vody, čo spôsobovalo poruchy čerpadla. Mesto pokazené čerpadlá viackrát vymenilo. Ďalšiu rekonštrukciu techniky však už neplánuje.

„Fontána je v havarijnom stave, jej oprava sa odhaduje na 27 000 €. V minulosti sa viackrát renovovala, no čerpadlo aj rozvody už majú čosi za sebou. Problémom je taktiež povrch fontány, ktorý tvoria atypické keramické dlaždice, ktoré sú enormne drahé,“ povedal Michal Praženica, asistent primátora. Mesto by chcelo v tomto priestore osadiť fontánku s pitnou vodou. Náklady na asanáciu, prívod rozvodu s pitnou vodou a dlažobné kocky sú podľa Praženicu vyčíslené na 6300 €.

Územie, v ktorom je fontána umiestnená, sa v priebehu desaťročí zástavbou zmenilo. „Fontána tým stratila svoju dominantnú, estetickú funkciu. V súčasnosti pôsobí tento priestor stiesnene a je prekážkou pre užívanie pešej zóny,“ vysvetlil pre portál liptov.sme.sk iný dôvod asanácie Pavol Dobrodej.

Zdroj: MsÚ RK/ liptov.sme.sk

Fontána na Madačovej ulici
4
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM