Tlačové správy

Aj strecha potrebuje pred zimou údržbu

Sychravé počasie, pľušť, dažde a sneh. Nuž, priznajme si, že sme radi, ak máme kvalitnú strechu nad hlavou. Práve jeseň je ideálnym časom pre kontrolu a revíziu strechy.

Ilustračný obrázok k článku Aj strecha potrebuje pred zimou údržbu
Zdroj: TASR

Jesenná údržba strechy je dôležitou súčasťou starostlivosti o dom. Netreba na ňu zabúdať. Aj keď producenti kvalitných plechových striech dnes pripravujú krytiny z vysoko odolných materiálov, ktoré sú hladké, zabezpečené vrstvou umožňujúcou ľahšie roztápanie snehu a odtekanie vody a sú vysoko odolné aj proti hrdzaveniu, nikdy nezaškodí aspoň raz ročne, na jeseň, strechu skontrolovať.

Ušetrite náklady za nápravy

Revízia strechy a odkvapových systémov v prípade klasickej strechy nezaberie veľa času. Môže však zachrániť pred nepríjemnosťami a škodami, ktorých náprava stojí veľa úsilia i peňazí. „Kontrola strechy a odkvapových systémov v prvom rade spočíva vo vizuálnej prehliadke z vnútornej i vonkajšej strany strechy,“ hovorí Jan Hála, špecialista zo spoločnosti Ruukki Slovakia. „Takáto kontrola môže odhaliť aj potenciálne problémy, ktoré sa môžu prejaviť napríklad až za mrazivého počasia alebo počas topenia snehu.“

Vyčistite odkvap

V prípade, že sa neobjavilo na streche žiadne riziko, ako prvú vec, ktorú treba rozhodne urobiť, je vyčistenie odpadového systému. Toto prečistenie odkvapu je dôležité robiť pravidelne koncom jesene, po období, keď väčšina lístia už zo stromov opadala. Odkvapové ríny a potrubia sa ľahko zanesú listami, čo môže zmenšovať priechodnosť v prípade silnejších dažďov a snehu. „Funkčný odvodňovací systém je nevyhnutnosťou k tomu, aby sa zachovala životnosť strechy i celej budovy,“ upozorňuje J. Hála.

Kontrolujte drobnosti

Všímať si treba najmä miesta spojov a krytinu pri komínoch, bývajú najviac problémové. Akékoľvek viditeľné „rany“ na povrchu strechy je vhodné prekonzultovať s odborníkmi, ktorí strechu montovali, alebo so servisným strediskom, ktore poskytujú výrobcovia striech. Pokiaľ si strecha vyžaduje len malé opravy náteru (škrabance, drobné poškodenia), dajú sa to opraviť špeciálnymi nátermi na strechu, ktorú má výrobca striech v ponuke.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM