Prokop Slováček Rôzne Správy

Ak pracujete, je lepšie byť mužom. Kedy sa to zmení?

V odmeňovaní mužov a žien sú stále citeľné rozdiely. Zmenšujú sa, ale ak budeme pokračovať nasadeným tempom, vyrovnajú sa v roku 2086.

Ilustračný obrázok k článku Ak pracujete, je lepšie byť mužom. Kedy sa to zmení?
Zdroj: internet

V oblasti odmeňovania sú v Európe stále nerovnosti. Priemerná hodinová mzda žien je o 16,7 % nižšia v porovnaní s mužmi, takže ženy v podstate pracujú 16 percent z roka zadarmo.

Prečo ženy nie?

Na Slovensku predstavuje rozdiel v odmeňovaní žien a mužov 19,8 %. Aj napriek tomu, že viac žien ako mužov má vysokoškolské vzdelanie, menej ako 5 percent vedúcich v podnikoch v EÚ tvoria ženy.

Vo všeobecnosti ženy často pracujú v odvetviach s nižším zárobkom a okrem toho u mužov je menej pravdepodobné, že prerušia kariéru, aby sa postarali o svoje deti alebo príbuzných, ktorí to potrebujú.

Dôsledkom tejto situácie je, že vo väčšine prípadov sú to práve ženy, ktoré strávia menej času v platenej práci a majú menej času na zosúladenie pracovného a rodinného života.

Vyrovnávanie ide pomaly

„Rozdiel v platoch sa síce znižuje, ale ak sa bude vyrovnávať súčasným tempom, podarí sa to až v roku 2086. Realita je dnes taká, že z každého eura, ktoré na Slovensku zarobí muž, dostane žena za ten istý čas a rovnakú prácu približne 80 centov," hovorí Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

„Európska únia vyčlenila pre Slovensko značné finančné prostriedky aj na zlepšenie možností zosúladiť pracovný a súkromný život. Okrem toho Európska únia podporuje na Slovensku rôzne projekty na zvýšenie zamestnanosti žien, podporu firemných škôlok a flexibilnejších foriem zamestnávania.” uvádza v tejto súvislosti.

FOTO: Robert Neubecker – www.nytimes.com

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM