Jozef Milan Kultúra

Akademický maliar, publicista a folklorista Ján Mráz sa stal Čestným občanom mesta Ružomberok

V stredu schválil ružomberský poslanecký zbor návrh primátora Igora Čombora na udelenie Čestného občianstva mesta Ružomberok akademickému maliarovi Jánovi Mrázovi. Slávnostné odovzdanie titulu sa uskutočnilo v sobotu na vernisáži výstavy diel umelca v Synagóge.

Ilustračný obrázok k článku Akademický maliar, publicista a folklorista Ján Mráz sa stal Čestným občanom mesta Ružomberok
Zdroj: Dnes24.sk

Akademický maliar, grafik a ilustrátor Ján Mráz, výnimočná osobnosť slovenského krajanského sveta, sa v tomto roku (17. februára 2015) dožil významného životného jubilea – 80. narodenín. Významným spôsobom sa zaslúžil o rozvoj mesta, ochranu jeho záujmov a šírenie dobrého mena na Slovensku i vo svete.

Čestný občan mesta Ján Mráz (akademický maliar, publicista, interpret slovenskej ľudovej hudby)

Ján Mráz je akademický maliar, grafik, publicista. Po skončení vysokoškolských štúdií pôsobil až do roku 1968 ako umelec na voľnej nohe v Československu, následne sa rozhodol pre život a tvorbu v SRN: od roku 1968 až dodnes žije a pôsobí v Mníchove. Desaťročia sa prezentuje svojou tvorbou ako jeden z významných a inšpiratívnych krajanských umelcov.

Ján Mráz je ružomberský rodák (tu sa narodil 17. februára 1935), v Ružomberku navštevoval ZDŠ a následne aj gymnázium. V rodnom meste absolvoval aj štúdium na Vyššej pedagogickej škole (smer výtvarná výchova – slovenský jazyk), odkiaľ postúpil na Vysokú školu výtvarných umení do Bratislavy. VŠVU (odbor maľba a grafika) ukončil v roku 1963. Ján Mráz bol v skupine študentov u prof. Vincenta Hložníka.

Ján Mráz, akademický maliar

Po skončení VŠVU pôsobil v rokoch 1963 – 1968 na voľnej nohe ako slobodný umelec. V Mníchove spočiatku pracoval ako reklamný grafik, neskôr sa venoval ilustrácii detských kníh (hlavne pre japonské vydavateľstvá, napr. Gakken), aktívne sa prejavoval aj vo voľnej grafike a venoval sa maľbe. Ťažiskom posledných rokov tvorby umelca je portrétová maľba.

Akademický maliar Ján Mráz vystavoval svoje práce v Mníchove, Hamburgu a Berlíne (Nemecko), v Berne, Lausanne a Zürichu (Švajčiarsko), ďalšie výstavy mal vo Francúzsku, Taliansku, USA, Kanade a Japonsku. Vystavoval aj na Slovensku – v niekdajšom Dome zahraničných Slovákov v Bratislave otváral výstavu jeho tvorby vtedajší prezident SR Rudolf Schuster. Vystavoval aj v rodnom Ružomberku – v Liptovskom múzeu, v Martine v Matici slovenskej, ako aj v Slovenskom komornom divadle.

Ján Mráz, publicista

Ján Mráz sa prejavoval aj ako publicista: písal do Horizontu, prispieval do redakcie Rádia Slobodná Európa v Mníchove, do denníka Neuer Zürcher Zeitung (Zürich) a periodika Abendzeitung (Mníchov). Po roku 1989 oživil novinárske kontakty vo vtedajšom Československu – glosami, poznámkami a postrehmi prispieval do Národnej obrody, Verbumu, Národných novín a Katolíckych novín. Ján Mráz sa aktívne prejavil aj ako autor memoárov – v roku 2008 knižne vydal svoje spomienky s názvom Spomienky ružomberského maliara, 2008, Ružomberok, Edícia: Knižnica Rozhľadov po kultúre a umení.

Ján Mráz, interpret slovenskej ľudovej hudby

Okrem maliarskej a literárno-publicistickej tvorby sa Ján Mráz väčšiu časť svojho aktívneho života venuje aj folkloristike a piesňovej tvorbe. Na vynikajúcej úrovni interpretuje slovenskú ľudovú pieseň, je zručným interpretom hry na viaceré ľudové nástroje – vyniká najmä v hre na fujaru a husle. Túto svoju záľubu zhmotnil Ján Mráz aj do vydania CD nosiča s ľudovou piesňovou tvorbou, ako aj vydaním nosiča CD so slovenskými vianočnými koledami.

Slávnosti sa okrem iných zúčastnili aj podpredseda NR SR Ján Figeľ a veľvyslanec SRN v Slovenskej republike Thomas Götz. V kultúrnom programe vystúpili skvelí umelci, nielen z Ružomberka.

Foto: Michaela Milá, Michal Praženica (titulka)

Ján Mráz - Čestný občan mesta Ružomberok
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM