Jozef Milan Kultúra

Ako sa stavala nová knižnica KU v Ružomberku? Príďte si pozrieť film "869"

Mladí filmári sa podujali na nevšedný projekt – natočiť stavbu univerzitnej knižnice. Podarilo sa a vznikol film s nezvyčajným názvom "869". Názov odráža počet dní, ktoré ubehli od posviacky základného kameňa 11. mája 2011 až po pripravované slávnostné otvorenie 25.septembra.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa stavala nová knižnica KU v Ružomberku? Príďte si pozrieť film "869"
Foto: Jozef Milan
  • 869 dní práce, námahy, trpezlivosti, vytrvalosti, komunikácie
  • 869 dní, kým sa „základný kameň“ premenil na budovu novej univerzitnej knižnice

Kamera

„Novinári či dokumentaristi by všade mali hľadať človeka alebo príbeh – a to sa skrýva i za stavbou knižnice. Sú za ňou konkrétni ľudia, ktorí mali myšlienku a dotiahli ju do konca. A je to aj zaujímavý príbeh, keďže každý jeden z 869 dní je originálny – a nikdy neviete, čo sa môže stať,“ povedal strihač a kameraman celého projektu Jakub Krška. Stavbu pozná dôverne. Ako kameraman tam pravidelne a vytrvalo chodil, aby zaznamenal všetky rozhodujúce okamihy pre dokončenie stavby.

Hudba

Nový dokumentárny film je zaujímavý aj hudobným spracovaním. Originálny soundtrack pre 869 pripravili študenti Katolíckej univerzity v Ružomberku Ján Zborovjan a Pavol Sokolský, ktorí sú v hudobnej oblasti známi a úspešní ako Eraser a delPurr. „Príprava hudby pre dokumentárny film bola rozhodne výzva. Musím priznať, že pohľad na dokončenú stavbu vo mne spustil novú vlnu kreativity a nadšenia. Verím, že hudba aj vďaka eklektickému rázu korešponduje s príbehom samotnej budovy,“ vyjadril sa Ján Zborovjan.

Dokumentárny film 869 sa premieta v Kine Kultúra v utorok 24. septembra o 18.00 hod. Vstup voľný.

zdroj: ku.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM