Ivana Milanová Rôzne

Alergici pozor! Naplno sa rozbieha peľová sezóna buka a duba

Prognóza vývoja peľovej situácie na nasledujúce dni je pre polinotikov priaznivá len čiastočne. Pomaly sa síce končí peľová sezóna brezy, no na celom území Slovenska naplno prebieha peľová sezóna buka a duba.

Ilustračný obrázok k článku Alergici pozor! Naplno sa rozbieha peľová sezóna buka a duba
Zdroj: Dnes24.sk

V ovzduší tiež naďalej dominuje peľ drevín.

„Začínajú kvitnúť ihličnany – ich peľ sa v najbližších týždňoch stane dominantným v celom peľovom spektre drevín. Pokles denných hladín peľu bude lokálne ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou, začína sa však peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré sú najvýznamnejším alergénom pre najbližšie mesiace,“ informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová. S oteplením budú narastať aj denné koncentrácie spór húb (plesní).

V uplynulých dňoch na väčšine územia Slovenska dominoval v ovzduší peľ brezy, hrabu, buka, duba, platanu a jaseňa. Denné koncentrácie peľu drevín z čeľadí cyprusovitých a tisovitých budú mať už len klesajúcu tendenciu, pribudol však peľ orecha, pagaštana, pajaseňa, smrekovca, smreka a borovice. „Kvitnú už ružovité, mrkvovité i pŕhľavovité rastliny, ihličnany a pribúda peľ silne alergizujúcich tráv z čeľade lipnicovitých," dodala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.

Čítajte tiež:

http://ruzomberok.dnes24.sk/…zenia-237421

http://ruzomberok.dnes24.sk/…vnicu-237323

http://ruzomberok.dnes24.sk/…cnici-237245

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM