Ivana Milanová Správy

Akcia pre ružomberské deti naučí ako ísť BEZPEČNE DO ŠKOLY

Pod záštitou Mesta Ružomberok usporadúva mestská polícia 8. septembra o 09:00 hod. v Čutkovskej doline akciu pre deti MŠ a ZŠ, kde jednotlivé zložky predvedú ukážky zo svojej práce. Lákadlom sú hasiči, psovodi a ukážky výzbroje, výstroje či vozového parku.

Ilustračný obrázok k článku Akcia pre ružomberské deti naučí ako ísť BEZPEČNE DO ŠKOLY
Zdroj: Mestská polícia Ružomberok

Mesto Ružomberok a Mestská polícia Ružomberok vás pozývajú na podujatie pod názvom Bezpečne do školy.

Ide o akciu pre deti MŠ a ZŠ, kde jednotlivé zložky predvedú ukážky zo svojej práce. Lákadlom každoročne bývajú najmä ukážky psovodov zboru väzenskej a justičnej stráže, prezentácia práce hasičov, horskej záchrannej služby, ale aj možnosť pozrieť si výzbroj, výstroj a vozový park zúčastnených policajných a záchranárskych zložiek.

„Pre deti pripraví horská záchranná služba lanovku a CVČ Elán rôzne súťaže. Mesto zabezpečí aj drobné sladkosti pre deti." povedal Roman Jankovič z mestskej polície v Ružomberku.

Polícia radí rodičom školákov:

Bezpečnosť detí je prvoradá. Starší študenti už určite ovládajú všetky pravidlá bezpečného prechádzania cez cestu aj dopravné značky, či predpisy. Nový školský rok je plný nástrah najmä pre prváčikov.„Dos­peláci“ sú ich veľkým vzorom. Preto by rodičia mali vždy myslieť na to, že čo deti uvidia, to opakujú a učia sa od nich. Deti treba viesť k tomu, aby sa v cestnej premávke správali zodpovedne a uvážlivo.

Pri prechádzaní cez cestu sa treba dôkladne presvedčiť, či je to bezpečné. Tam kde je „semafor“, prechádzať na zelený signál, tam kde nie je, použiť nadchod či podchod. Kde nie je ani ten, čo najkratšou kolmou trasou a čo najrýchlejšie cez cestu prejsť.

Treba myslieť aj na dostatočné označenie detí a ich školských tašiek reflexnými prvkami. Upozorniť ich, že počúvanie hlasnej hudby cez slúchadlá pripojené na mobil, či podobné prehrávacie zariadenia, je pri prechádzaní cez cestu mimoriadne nebezpečné, preto by ich ani nemali používať.

Vodičom snáď už ani netreba opakovať ich povinnosti, veď sú zodpovední, predvídaví a ohľaduplní nie len v prvý školský deň, ale po celý rok. Pozorne sledujú situáciu v cestnej premávke. Predvídavo spomaľujú najmä na miestach, kde je predpoklad zvýšeného pohybu osôb a v blízkosti priechodov znižujú rýchlosť a nechajú čas chodcom na bezpečný presun cez vozovku.

Prečítajte si tiež:

Aj vaša výplata sa pohybovala minulý rok niečo okolo 900 eur?

TOP 5 ČLÁNKOV TÝŽDŇA: prehľad toho najčítanejšieho z Ružomberka

Akcia pre ružomberské deti naučí ako ísť BEZPEČNE DO ŠKOLY
1
Galéria
Zdroj: Mestská polícia Ružomberok
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM