Kultúra

Blahoželanie učiteľky svojej žiačke za prednes prózy Prašivá

V Galérii P.M.Bohúňa v Liptovskom Mikuláši sa 6.júna konal jubilejný 20. ročník Rázusovie Vrbice. Regionálnej prehliadky recitačného a literárneho umenia detí a mládeže Liptova sa úspešne zúčastnila žiačka literárno – dramatického odboru ZUŠ Ľ.Fullu Nikola Húsková.

Ilustračný obrázok k článku Blahoželanie učiteľky svojej žiačke za prednes prózy Prašivá
Zdroj: Dnes24.sk

Do recitačnej súťaže, ktorú odborne a organizačne garantuje Liptovské kultúrne stredisko, sa prihlásilo 43 žiakov z regiónu Liptova. Každý recitátor bol ocenený pamätným listom a knižným vecným darom podľa kvality interpretačného prejavu ako vynikajúci prednes, pozoruhodný a dobrý prednes. Cenu Márie Rázusovej Martákovej za najúspešnejšiu interpretáciu získala recitátorka Nikola Húsková zo ZUŠ Ľ. Fullu v Ružomberku.

Vedúca literárno – dramatického odboru Anna Mišurová: „S Nikolkou Húskovou sme dlhé hodiny hľadali vhodný text liptovského autora. Snažili sme sa vybrať z ponuky spisovateľov, ktorí píšu pre náš región a siahli sme po knihe Liptovské čriepky, ktorej autorom je ružomberský spisovateľ Igor Milan Chovan a z ktorej sme vybrali prózu PRAŠIVÁ. Nikolka s hĺbkou a precítene recitovala prózu, v ktorej sa odvíja ľúbostný príbeh veľkej obryne Gorky a valacha Floriána. Cielený kostým dotváral prednes recitácie a porotu nenechal na pochybách. Mladá recitátorka si odniesla vo svojej kategórii 1. miesto a hlavnú cenu M. R. Martákovej. Neskrývala nadšenie a slzy šťastia. Do literárno – dramatického odboru nastúpila v septembri a na jej poličke už stojí v poradí piaty diplom. Srdečne blahoželám.“

Jubilejný 20. ročník recitačnej a literárnej prehliadky RÁZUSOVIE VRBICA je dnes už významné a tradičné podujatie v meste Liptovský Mikuláš. Podujatie vzniklo v roku 1994 ako recitačná súťaž žiakov len z mestských mikulášskych škôl pod názvom Martákovej – Rázusovej Vrbica. Postupne v priebehu ďalších ročníkov (od roku 1995 sa datuje 1. ročník) sa stala prehliadkou recitačného a literárneho umenia detí a mládeže Liptova.

zdroj: A.Mišurová; lks.sk;

Rázusovie Vrbica
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM