Správy

Blesk z vianočného neba: Akademický senát KU odvoláva rektora Zasepu!

Akademický senát Katolíckej univerzity v Ružomberku schválil v stredu 18. decembra veľkou väčšinou hlasov svojich členov návrh na odvolanie rektora KU Tadeusza Zasepu. Veľký kancelár KU a košický arcibiskup Bernard Bober vyjadril dnes obratom nesúhlas s prijatým návrhom.

Ilustračný obrázok k článku Blesk z vianočného neba: Akademický senát KU odvoláva rektora Zasepu!
Foto: Jozef Milan

Podľa príslušnej zápisnice rektor stratil dôveru zástupcov akademickej obce na základe viacerých zlyhaní. Zlyhať mal v ekonomickom riadení, komunikácii so senátom, pracovno-právnom postupe a svojím konaním nenapĺňal vlastný volebný program. Ako jeden z hlavných dôvodov sa uvádza, že nedokázal obhájiť návrh tohtoročného rozpočtu.

Rektor sa bráni

Rektor považuje tvrdenie, že predložil nevyvážený návrh rozpočtu, za nepravdivé, lebo bol výsledkom viacerých rokovaní ekonomickej komisie KU. Dôrazne odmietol aj tvrdenie o nejestvujúcej komunikácii a potrebe jej obnovenia, iba ak sa pod tým má rozumieť, že rektor musí rešpektovať takú predstavu o riadení KU, ktorú sa mu usilujú nadiktovať podriadení prostredníctvom členov akademického senátu.

„Pravým dôvodom návrhu na moje odvolanie bola nevôľa niektorých senátorov s tým, že dlhodobo upozorňujem na závažné ekonomické pochybenia na Pedagogickej fakulte. Potvrdila to vnútorná kontrola i nezávislý audítor,“ povedal rektor KU.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM