Jozef Milan Kultúra

Bronz pre Scholu cantorum z Akademickej Banskej Bystrice 2015

Vokálne teleso Schola cantorum pôsobiace pri Katedre hudby Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku dôstojne reprezentovalo univerzitu i mesto Ružomberok na prestížnom medzinárodnom súťažnom festivale vysokoškolských speváckych zborov s názvom Akademická Banská Bystrica (ABB) 2015.

Ilustračný obrázok k článku Bronz pre Scholu cantorum z Akademickej Banskej Bystrice 2015
Zdroj: Dnes24.sk

Podujatie s viac ako tridsaťročnou tradíciou sa koná každý druhý rok na pôde Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a zúčastňujú sa ho spevácke zbory zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Ukrajiny, Nemecka, ale aj zbory z Pobaltia a Argentíny. Tohtoročný XVI. ročník festivalu sa uskutočnil v dňoch 7. – 9. mája v rôznych súťažných kategóriách: miešané spevácke zbory, komorné spevácke zbory a komorné zoskupenia, ženské spevácke zbory či sakrálna tvorba. V súťažnej kategórii sakrálnej tvorby bola Schola cantorum ocenená odbornou porotou bronzovým diplomom.

Schola cantorum pôsobí pri Katedre hudby už pätnásť rokov a venuje sa interpretácii autentického gregoriánskeho chorálu i súčasnému liturgickému spevu. Na ABB zboristi z PF KU vystúpili pod dirigentským vedením Janky Bednárikovej a Zuzany Zahradníkovej. Interpretovali veľkonočný gregoriánsky hymnus Christus resurrexit, stredoveké gregoriánske organum Alleluja, Ave benedicta Maria, gregoriánsky hymnus Conditor alme siderum, štvorhlasnú skladbu Ave verum corpus od Williama Byrda, mariánsku kompozíciu Pod tvoju milosť a Proglas od súčasného slovenského autora Rastislava Adamka.

Súťažné podujatie sa konalo pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Ministerstva kultúry SR. Hlavným usporiadateľom prehliadky bola Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Mesto Banská Bystrica a Hudobný odbor Matice slovenskej v Martine.

Text: Ivana Vernusová (Katedra hudby PF KU)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM