Rôzne

Bude sa musieť ružomberská Obchodná akadémia premenovať?

Hotelové či obchodné akadémie zrejme budú musieť zmeniť názov. Zákon o odbornom vzdelávaní a príprave, ktorý je momentálne v parlamente, počíta aj s racionalizáciou niektorých typov stredných odborných škôl prostredníctvom zrušenia označenia "akadémia".

Ilustračný obrázok k článku Bude sa musieť ružomberská Obchodná akadémia premenovať?
Zdroj: Dnes24.sk

Po schválení zákona sa tak má stať do roku 2018. Zmena sa sa má dotknúť všetkých hotelových, obchodných, dopravných či technických akadémií.

Aký je dôvod zmeny názvu?

Ministerstvo školstva tak akceptovalo zásadnú pripomienku vznesenú v rámci medzirezortného pripomienkovania zo strany Republikovej únie zamestnávateľov, Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory či Zväzu automobilového priemyslu SR.

„Tieto subjekty ako dôvod uviedli, že doterajšie typy stredných odborných škôl, ako dopravná, hotelová či obchodná akadémia, sú školy, ktoré poskytujú výchovu a vzdelávanie v rovnakých študijných odboroch a učebných odboroch ako ostatné stredné odborné školy,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Ako ďalej uviedla, pomenovanie akadémia nemá reálne opodstatnenie, pretože nezaručuje vyššiu úroveň kvality školy. „Takéto pomenovanie vyvoláva vo verejnosti nepresnosť v tom zmysle, že sa vzdelávanie v škole, označenej ako akadémia, oprávnene spája s očakávaním vzdelávania, ktoré sa približuje vzdelávaniu na akademickej pôde,“ podotkla hovorkyňa. Z pohľadu rezortu školstva ide pri tejto zmene o systémový krok, ktorý prinesie rodičom a žiakom čitateľnejší profil a zameranie stredných odborných škôl. „Očakávame, že stredné odborné školy sa nebudú prejavovať názvom, ale kvalitou výchovno-vzdelávacieho procesu,“ skonštatovala Dupaľová Ksenzsighová.

Riaditeľka obchodnej akadémie nesúhlasí

Viceprezidentka Asociácie stredných odborných škôl Slovenska a riaditeľka Obchodnej akadémie v Trnave Marta Bačíková s argumentáciou ministerstva nesúhlasí. Podľa nej premenovanie akadémií prinesie zvýšené náklady, odstráni tradičné zaužívané názvy a prinesie chaos medzi rodičmi a uchádzačmi o vzdelanie. „Skôr sme sa mali vrátiť k pôvodnému označeniu – priemyslovky, akadémie, učilištia,“ uviedla viceprezidentka. Predkladatelia zmeny názvu školy podľa nej predpokladajú, že uchádzači si vyberú školu podľa názvu a že ten naplní pôvodné učňovské školy, ktoré majú nedostatok žiakov chýbajúcich na trhu práce. „Tu však treba podstatnejšiu zmenu, ktorú prinášajú ostatné časti zákona o odbornom vzdelávaní,“ dodala Bačíková.

Foto: rk24; ilustračné foto: oark.edupage.org;

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM