Jozef Milan Rôzne

Bútľavý jaseň v Liptovskej Štiavnici to mal ťažké

Hasiči Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Ružomberku boli naposledy privolaní - nie po prvý krát - ku nezvyčajnému požiaru. Horel dutý kmeň listnatého stromu pred pohostinstvom v Liptovskej Štiavnici.

Obec je zaujímavá aj tým, že na jej území sa nachádzajú 350 až 400-ročné stromy, hlavne lipy. V tomto prípade išlo o jaseň, ktorý starosta obce Dušan Lauko považoval za jeden z najstarších stromov v dedine. Podľa dostupných informácií si strom „užil“ svoje. V prvej polovici 90-tych rokov do neho párkrát udrel blesk, následkom čoho nastalo vznietenie jeho bútľavého kmeňa. Okolo roku 1995– 96 už bol natoľko poškodený, že krajský úrad životného prostredia ho vyradil zo zoznamu kultúrnych pamiatok a vydal povolenie na vyrúbanie. Domáci ochranári však boli proti.

Posledné roky sa viacstoročný jaseň stal terčom útokov zrejme domácich mladých ľudí, ktorí sedávali na lavičkách pod ním a lipami – to všetko na priestranstve pred krčmou. Na posledného Silvestra ho pri neviazanej zábave podpálili pyrotechnikou, na čo ho taktiež museli hasiť požiarnici. V tomto období bol však už veľmi poškodený a padajúce vyschnuté konáre boli nebezpečné. Starosta obce nakoniec nemal na výber a urobil to, čo mu odporučili aj hasiči – starý dutý strom nechal spíliť: „Chcel som ho pre jeho kultúrnu hodnotu zachovať, ale riziko, že padne na autobus (stál blízko cesty) alebo na človeka, nebolo možné ďalej znášať. Občania by mi potom vyčítali, prečo som nešťastiu nezabránil.“

ruzomberok24/ or hazz ruzomberok

RK L.Stiavnica
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM