Jozef Milan Samospráva

Chcete bývať na Námestí slobody? Šetrite, byty tam nebudú lacné

Na ostatnom rokovaní Mestského zastupiteľstva poslanci odsúhlasili odkúpenie päťpodlažnej budovy na Námestí slobody za 1/10 jej hodnoty. Podmienkou je, že mesto musí do dvoch rokov budovu prestavať a zároveň nové byty musia začať slúžiť svojmu účelu.

Ilustračný obrázok k článku Chcete bývať na Námestí slobody? Šetrite, byty tam nebudú lacné
Foto: Jozef Milan

Mestu Ružomberok bola budova vo vlastníctve Slovenskej republiky – Národného lesníckeho centra ponúknutá za účelom poskytovania všeobecne prospešných služieb. Navrhnutá kúpna cena 24.300 € predstavuje len 10 % z ceny určenej znaleckým posudkom, teda zo sumy 243.000 €. Mesto sa musí ale zaviazať, že s poskytovaním všeobecne prospešných služieb začne do dvoch rokov odo dňa nadobudnutia vlastníckeho práva k predmetu kúpy a zároveň, že byty budú musieť slúžiť na výlučne na bývanie najmenej počas ďalších piatich rokov. Na platnosť zmluvy sa vyžaduje súhlas príslušného ministerstva.

Cena prestavby budovy

Útvar hlavného architekta – podľa portálu liptov.sme.sk – pripravil návrh rekonštrukcie budovy. „Je to zaujímavá lokalita, mestu by jej odkúpenie pomohlo. Po prestavbe by byty mohlo prenajímať alebo predávať,“ povedal hlavný mestský architekt Jozef Jurčo s tým, že by tu mohlo vzniknúť osem bytov stredného štandardu. Predbežné náklady na úpravu vyčíslili na približne 500-tisíc eur. Viceprimátor Michal Slašťan povedal, že mesto by novovzniknuté byty mohlo predať a niečo aj zarobiť.

Málo bytov a pridrahých

Na vysokú cenu prestavby a nízky počet bytov upozornil podľa portálu mestský poslanec Juraj Kurňavka. „Peniaze potrebné na prestavbu môžeme využiť inak, napríklad na infraštruktúru k miestam s plánovanou výstavbou rodinných domov. Nevidíme potrebu výstavby ďalších bytov, nové máme pri mestskej plavárni a čoskoro pribudnú aj v Baničnom,“ vysvetlil poslanec. Nesúhlasné názory však nezískali v poslaneckom pléne väčšinu a kúpa bola hlasovaním potvrdená.

Zdroj: ruzomberok.sk/ liptov.sme.sk

Prestavba budovy Lesoprojektu
4
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM