Jozef Milan Samospráva

Chladiace zariadenie na zimáku nie je schopné bezpečnej prevádzky! Bude v septembri ľad?

Mestskí poslanci sa v stredu zaoberali aj riešením havarijnej situácie na Zimnom štadióne. Revízia chladiacej technológie skonštatovala, že nespĺňa požiadavky bezpečnosti. Poslanecký zbor neprijal vedením mesta navrhované riešenie a vyžiadal si predloženie ďalších odborných správ.

Ilustračný obrázok k článku Chladiace zariadenie na zimáku nie je schopné bezpečnej prevádzky! Bude v septembri ľad?
Foto: Jozef Milan

Od roku 2003 prevzala správu Zimného štadióna od Technických služieb spoločnosť Jaroslav Spodniak – Kovox. Od roku 2013 má ZŠ nového správcu Elit Centrum s.r.o. V zmysle uzatvorených koncesných zmlúv koncesionár zabezpečuje bežnú údržbu a opravy koncesného majetku na vlastné náklady. Nevyhnutné investície do technologickej časti zimného štadióna bol povinný realizovať vlastník – mesto Ružomberok. Už v roku 2012 hlavný kontrolór mesta Ružomberok Igor Frič skonštatoval, že zistené nedostatky svedčia o určitej povrchnosti mesta pri správe svojho majetku. Viac: http://ruzomberok.dnes24.sk/…rchne-147232

Správa o odbornej prehliadke chladiacej technológie

Na základe vykonanej revízie technologických zariadení – chladiaceho zariadenia na chladenie, resp. mrazenie ľadovej plochy a strojovne chladenia s rozvodmi čpavku (NH3) zo dňa 09.06. 2015 bolo skonštatované, že chladiace zariadenie nespĺňa požiadavky bezpečnosti technických zariadení a nie je schopné bezpečnej prevádzky. Ďalšia prevádzka zimného štadióna v súčasnej dobe nie je povolená a nie je možné začať sezónu 2015/2016, nakoľko by došlo k bezprostrednému ohrozeniu života a zdravia návštevníkov zimného štadióna, ako aj obyvateľov žijúcich v blízkosti zimného štadióna únikom čpavku (!).

„Rýchle“ riešenie neprešlo

Finančná komisia dňa 01.07. 2015 vzhľadom na havarijný stav a v záujme zabezpečenia prevádzky pre najbližšiu sezónu odporučila riešiť opravu technológie v rámci uzavretého koncesného stavu s existujúcim koncesionárom. Na základe prieskumu trhu bolo odporučené navýšenie poskytovanej dotácie koncesionárovi ročne o sumu max. 210 024 € s DPH, celkom o sumu max. vo výške 840 096 € s DPH. Časť poslancov spochybnila nutnosť komplexnej opravy prostredníctvom koncesionára a vyžiadala si vypracovanie viacerých expertíznych posudkov, aby bolo jasné, či nie je možné vykonať čiastkové – lacnejšie – opravy tak, aby bolo možné ZŠ prevádzkovať ďalšiu sezónu. V najbližších dňoch a týždňoch je nutné tento problém vyriešiť a následne rýchlo konať.

O situácii na ZŠ vás budeme priebežne informovať. Čítajte rk24.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM