Jozef Milan Rôzne

Chráňme si spoločné bohatstvo!

Požiar a ničivé plamene na Hrade Krásna Hôrka otriasli nielen kultúrnou verejnosťou, ale tiež vyvolali obavy u vlastníkov a správcov mnohých kultúrnych pamiatok na Slovensku.

Národné kultúrne pamiatky vo vlastníctve Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), ktorý je bohatý na kultúrne, historické a prírodné dedičstvo, spravujú ním zriadené kultúrne organizácie. Tie si plnia povinnosti vyplývajúce zo zákona o ochrane pred požiarmi pravidelnými školeniami zamestnancov, vytvorením protipožiarnych hliadok, kontrolou hasiacich prístrojov, aktualizáciou požiarnych štatútov, požiarnych poplachových smerníc, evakuačných plánov či požiarnych kníh.

Na hradoch Strečno, Budatín, Orava, a tiež v Sobášnom paláci v Bytči, Kaštieli z Parížoviec či v Národnom dome v Martine správcovia prevádzkujú stálu strážnu službu, ktorá vykonáva pravidelné obhliadky objektov i v mimopracovnom čase, a zároveň zabezpečuje prvotné hlásenie a hasenie vzniknutého požiaru. Elektronickou požiarnou signalizáciou disponujú Múzeum liptovskej dediny v Pribyline, v areáli ktorého sa nachádza Kaštieľ z Parížoviec, a rovnako aj Národný dom v Martine, ktorého vonkajšie priestory sú snímané kamerovým systémom. Kvôli špecifickej polohe predovšetkým hradov (Likava, Orava, Strečno) a hustému lesnému porastu v ich okolí by mohli nastať komplikácie s prístupom jednotiek hasičského a záchranného zboru. V prípade vzniku požiaru by bolo možné hasenie iba prostredníctvom helikoptér. Preto vyzývame návštevníkov a turistov, aby dodržiavali zákazy manipulácie s otvoreným ohňom, kladenia ohňa a zákazu fajčenia vo všetkých objektoch nevyčísliteľnej historickej hodnoty a v ich blízkom okolí.

(O Likavskom hrade a jeho expozícii sme písali v článku: Čierna pani na Likave, zo dňa 16.3.12)

Najvyššia návštevnosť v hradoch Žilinského samosprávneho kraja je: Oravskýhrad- 159577; Hrad Strečno – 53 033/ rok 2011

Zdroj: Peter Kubica, hovorca ŽSK Fotogaléria: požiar hradu Krásna Hôrka

hrad_krh
30
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM