Rôzne

Chvála Liptovskej Mare: Bez nej by v súčasnosti voda vo Váhu už temer nebola

V dvoch veľmi dôležitých vrcholových priehradách Vážskej kaskády je napriek pokračujúcemu dlhotrvajúcemu obdobiu extrémnych horúčav a suchu pomerne dosť vody. Liptovská Mara je aktuálne naplnená na 72 % a Oravská priehrada na 58 %.

Ilustračný obrázok k článku Chvála Liptovskej Mare: Bez nej by v súčasnosti voda vo Váhu už temer nebola
Zdroj: Dnes24.sk

Hovorca štátneho Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) so sídlom v Banskej Štiavnici Ľuboš Krno zdôraznil, že práve v tomto veľmi suchom období sa potvrdzuje obrovský význam uvedených vodných diel pre celé Považie. „Rovnako ako dokážu účinne zachytiť povodňové vlny, teraz v opačnom extréme zabezpečujú stabilný prietok Váhu. Keby sme ich nemali, tak by v ňom už voda takmer nebola,“ povedal hovorca.

Z Liptovskej Mary vypúšťajú v súčasnosti pätnásť a z Oravskej priehrady päť kubických metrov vody za sekundu. „Na viacerých vodných tokoch, kde nie sú takéto možnosti, kde nie sú vodné nádrže, spôsobuje veľmi nízky prietok a prehriatie vody napríklad úhyn rýb a ďalších vodných živočíchov,“ konštatoval Krno.

Ešte suchšie bolo podľa neho v roku 2003, keď zásoby vody klesli až pod polovicu objemu. „Naše vrcholové nádrže sú pripravené na náhlu zmenu počasia. Môžu prijať viac ako 325 miliónov m3 vody. Je to väčšia kapacita ako objem po okraj naplnenej Zemplínskej šíravy či dve plné Domaše,“ dodal hovorca SVP.

Fotogaléria TASR: Na snímke pokles hladiny vody v dôsledku horúčav v Trnoveckej zátoke na Liptovskej Mare 13. augusta 2015. Suché miesta na fotografiách sú takmer všetky počas roka zaplavené. Stav vody je približne o 2 metra nižší, ako obvykle.

V Trnoveckej zátoke na Liptovskej Mare
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM