Ivana Milanová Rôzne

Čo bude na večeru?

Hoci najmä kvôli cene sa ryby na slovenských stoloch neobjavujú tak často, ako by sa pre svoju výživovú hodnotu mali, na štedrovečernom stole zväčša nechýbajú. Dnes poradíme kedy a ako pripraviť kapra čo najchutnejšie.

Z ankety vyplynulo, že stále najobľúbenejšou vianočnou rybou zostáva kapor a opäť bude kraľovať väčšine menu tohtoročného štedrého večera v slovenských rodinách. Hneď za ním stojí pangasius a to hlavne pre jeho cenu i keď o jeho chove kolujú v poslednej dobe pochybnosti a s výživovými hodnotami či chutnosťou to tiež nie je najlepšie. Po ňom nasleduje losos a štvorku uzatvára prirodzene žijúci druh v našich vodných tokoch pstruh.

Kapor

Lahodnú chuť kaprieho mäsa poznali už stredovekí mnísi, ktorí počas častých pôstov premýšľali čo chutné zjesť a neporušiť pritom prísne pravidlá pôstu. Vec sa vyriešila keď cirkev prehlásila, že rybie mäso nie je mäso a preto ho možno konzumovať i v období najprísnejších pôstov. Takto stredoveká cirkev odvrátila Boží hnev a zároveň podnietila masový rozvoj rybárstva. Rybie mäso – nemäso sa vďaka cirkvi dostalo do povedomia celého kresťanského sveta a získalo si veľkú obľubu medzi všetkými vrstvami ľudu. Toto je dôvod prečo je ryba neodmysliteľnou súčasťou nášho štedrovečerného stola. Predtým ako si na ňom pochutnáme, musí byť jeho osud spečatený úderom vražedného nástroja do hlavy a oni odchádzajúc do kaprieho neba si ešte zaspomínajú na krásne časy keď v rybníku prerývali dno a vyberali z neho všakovaké dobroty akými sú červy, ulitníky, larvy vodného hmyzu a rôzna iná vodná háveď. Je až neuveriteľné, že z tejto obživy vyrastie taká delikatesa akou je vianočný kapor.

Čím väčší – tým lepší

Treba vedieť, že veľkosť nie je rozhodujúca. Väčšie ryby majú i väčšie kosti, ale majú viac tuku. Menšie ryby majú menej tuku, ale na kostičky treba dávať väčší pozor.

Kde ho kúpiť

Pri pouličnom predaji kaprov sa občas stáva, že nejaký vianočný " zlatokop " vám predá nevyčisteného kapra páchnuceho blatom a na dlhé roky vás odradí od nákupu živých rýb. To ešte nehovoríme o tom ako sa predaj niekoľkých desiatok kusov jedincov v jednej kadi podobá týraniu zvierat. Namiesto máčania vystresovaných porcií kaprov v mlieku, octe a iných roztokov pohlcujúcich pachy je lepšie kúpiť kapra priamo na farme kde ho vychovali a sádkovali. Tam najlepšie uvidíte akú pozornosť rybám venujú, aká je veterinárna a hygienická úroveň chovu. Konzumácia rybieho mäsa je tiež akousi ochranou pred civilizačnými chorobami a spotreba rybieho mäsa úzko súvisí i s priemernou dĺžkou života. Aj preto pri kúpe ryby môžeme mať pocit, že spolu s kapríkom si v igelitke prinesieme i kus zdravia.

Kedy ho kúpiť

Nesprávne je ak kúpite kapra dva týždne pred Vianocami a dáte ho zmraziť pretože už pri krátkodobom zmrazení dochádza k poškodeniu svalových buniek a chuť mrazenej ryby iba vzdialene pripomína čerstvú. Najlepšie urobíte ak si kapra kúpite 2–3 dni pred Vianocami, hneď ho zabijete a dáte ho schladiť do chladničky. Takto chladený vydrží bez straty kvality. Tam kde sú malé deti putuje kapor najskôr do vane, kde spravidla podstúpi rôzne druhy mučenia. Od teplého kúpeľa v chlórovanej vode až po fyzické tresty za to, že tvrdohlavo odmieta konzumovať kvalitné vianočné pečivo. Keď už vidíme, že kapor má našej starostlivosti dosť radšej ho zabime.

Ako na to

Každá smrť je smutná a preto i zabitie kapra treba vykonať ohľaduplne a nanajvýš odborne. Najhoršie ju znášajú deti a obzvlášť z mesta, ktoré v živote nevideli ani zarezanie kuraťa. Z tohto dôvodu je lepšie to urobiť bez prítomnosti detí. Pre kapra je najprijateľnejším spôsobom ako odísť do večných lovíšť primeraný úder tupým predmetom do temena hlavy a následné odkrvenie odrezaním hlavy, alebo prerezaním žiabrových oblúkov. Pred samotným zabíjaním vypustíme vodu z vane a kapra nechajme chvíľu ukľudniť. Skáčuceho a metajúceho kapra zásadne nezabíjame.

Je to jednoduché

Vypitvaného a umytého kapra s kožou, alebo bez kože pokrájame na véčka a mierne nasolíme asi pol hodinu pred prípravou. Takéto porcie potom obalíme v hladkej múke, namočíme do rozšľahaného vajíčka s mliekom a obalíme strúhankou. Obalené kúsky kapra vysmážame v panvici na oleji, alebo masti pri nižšej teplote a kratší čas ako bravčové rezne. Podávame najčastejšie so zemiakovým, alebo iným studeným šalátom. No pre prípad, že by ste chceli miesto klasiky vyskúšať inú variantu, pripájame zopár receptov. Príjemné varenie a dobrú chuť!

Vianočný kapor na víne s marinádou

Potrebujeme: stredne veľkého kapra, 250 ml suchého vína (rízling), 100 ml oleja (najlepšie olivového), 3 citróny, 2 cesnaky, nadrobno nasekanú zelenú petržlenovú vňať, sušené oregano, rozmarín, tymian, vegetu Kapra vypitveme, umyjeme a očistíme od šupín. Na povrchu kože z oboch strán narežeme pásiky na každých 3 cm. Povrch aj vnútro osolíme vegetou alebo soľou. Na dno ohňovzdornej misy nalejeme 200 ml vody, 200 ml bieleho vína a 50 ml oleja. Zmiešame to s jedným pretlačeným cesnakom, petržlenovou vňaťou, štipkou sušeného oregana, rozmarínu a tymianu. Do toho nálevu uložíme celého kapra a dáme piecť asi na 40 min do vyhriatej rúry. Marinádu na zalievanie upečeného kapra pripravíme zo šťavy z 3 citrónov, 50 ml vína, 50 ml oleja, pretlačeného cesnaku a petržlenovej vňate. Prelejem ňou upečeného kapra, ozdobeného petržlenovou vňaťou.

Kapor v ostrej zmesi

Potrebujeme: 4 porcie kapra, 4 Pl oleja, 1 sterilizovaná kapia, 1 sterilizovaná uhorka, 60 g sterilizovaných húb, 4 Pl kečupu, mletá pálivá paprika, 1 cibuľa, cesnak, soľ Očistené porcie kapra osolíme, potrieme prelisovaným cesnakom a opečieme po oboch stranách na rozohriatom oleji. Opečené porcie vyberieme, na oleji speníme cibuľu pokrájanú na kolieska, vmiešame paradajkový pretlak, osmažíme ho, pridáme 3 Pl vody, nadrobno pokrájanú uhorku, kapiu a huby, kečup a krátko podusíme. Zmes dochutíme mletou paprikou a cesnakom, pridáme porcie kapra a krátko ich prehrejeme.

Kapor na víne so šampiňónmi

Potrebujeme: 4 porcie kapra, citrónová šťava, olej, 6 lyžíc bieleho vína, 150 g šampiňónov Porcie kapra osolíme, pokvapkáme citrónom a necháme pol hodiny odležať. Potom ich osušíme, vložíme na panvicu s rozpáleným tukom a zvoľna opekáme asi 6–8 minút. Porcie obrátime, podlejeme vínom, pridáme šampiňóny nakrájané na plátky a všetko spolu dusíme domäkka.

Kapor v pivnom cestíčku

Potrebujeme: 1kg zemiakov, 2 cibule, 75 g prerastanej slaninky, ¼ l mäsového alebo zeleninového vývaru, 3–4 Pl octu, 1 viazanička pažítky, 1 stredne veľký kapor, 100 g múka, 1 vajce,1 dl piva. Zemiaky uvaríme asi 20 minút vo vode, očistíme cibuľu a pokrájame na kocky. Slaninku pokrájame takisto na kúsky a zľahka opečieme. Cibuľu zvaríme s vývarom a octom. Zemiaky očistíme, pokrájame na krúžky a prilejeme do nich vývar s octom a opečenú slaninku. Osolíme, okoreníme a pridáme posekanú pažítku. Kapra prepolíme a obe polky ešte raz predelíme cez stred, umyjeme a osušíme utierkou. Múku, vajce, pivo, soľ a korenie zmiešame a necháme asi 30 minút kysnúť. Potom v tejto zmesi obalíme kúsky kapra a vyprážame.

Text: Rybospol s.r.o. , varecha.sk Foto: www.varecha.sk

Stedra vecera - ryby
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM