Jozef Milan Rôzne

Čo od pondelka so žiakmi: Liptovské múzeum ponúka riešenie

V súvislosti s plánovaným štrajkom pracovníkov škôl Liptovské múzeum v Ružomberku ponúka organizovaným skupinám žiakov ZŠ a SŠ v sprievode zodpovedných osôb náhradné aktivity na vybraných pracoviskách múzea počínajúc dňom 26. novembra

Ilustračný obrázok k článku Čo od pondelka so žiakmi: Liptovské múzeum ponúka riešenie
Foto: Jozef Milan

Vstupy a počty žiakov sú limitované podľa kapacitných možností jednotlivých pracovísk, v prípade záujmu je potrebné záväzne sa prihlásiť na priložených kontaktných adresách kvôli rezervovaniu programu pre danú skupinu záujemcov a konkrétneho časového intervalu ich návštevy.

Ponuka Liptovského múzea na náhradné aktivity:

1. Liptovské múzeum v Ružomberku, nám. Š. N. Hýroša 10

Kontakt: tel. + 421 44 4322468, e-mail kultura.lmr@gmail.comliptmuzeum@mail.t-com.sk

Plánované aktivity: prednáškové exkurzy odborných pracovníkov múzea na vybrané témy z regionálnych dejín vo vybraných expozíciách múzea (trvanie jednej prednášky 30 min.)

Témy a prednášatelia: (uvádzané podľa časovej následnosti prehliadky vybraných expozícií – pre žiakov ZŠ a SŠ)

  • Expozícia archeológie, Mgr. Simona Sliacka, Pravek Liptova
  • Expozícia dejín feudalizmu a cechov, PhDr. Karol Dzuriak, Vojnové udalosti stredoveku a novoveku na území Liptova do r. 1848; Juraj Jánošík; Bitka pri Vavrišove (švihrovská) r. 1709; Cechy a cechovníctvo v starom Ružomberku; Dejiny hradu Likava,
  • Povesti a zaujímavosti starého Ružomberka a okolia (subregión Dolný Liptov) (vždy je potrebné zvoliť si len jednu konkrétnu tému!)
  • Expozícia národopisu, Mgr. Viera Kunová, Vybrané tradičné pracovné činnosti ľudu v Liptove, Odev ako znak príslušnosti ku kolektívu konkrétnej obce (vždy je potrebné zvoliť si len jednu konkrétnu tému!)
  • Expozícia dejín mesta Ružomberok, Mgr. Peter Račko, PhD., Ružomberské nižšie školstvo od stredoveku po 20. storočie
  • Prednášková a konferenčná miestnosť, Mgr. Beáta Vrlíková – Praktické ukážky vybraných textilných techník

Vstupy organizovaných skupín žiakov ZDŠ a SŠ: každú polhodinu (od 8.00 – 13.00) Kapacita 1 organizovanej skupiny: cca 30 – 40 detí/žiakov/štu­dentov Vstupné: 1 €

2. Hrad Likava

Kontakt: tel + 421 917 120 6­94 Vstupy organizovaných skupín: každú celú hodinu (8,00; 9,00; 10,00; 11,00; 12,00) Maximálna kapacita 1 organizovanej skupiny: cca 60 detí/žiakov/štu­dentov (je potrebné počítať s rozdelením na 2 skupiny počas prehliadky expozície dejín hradu v Hunyadiho veži vzhľadom na jej návštevnícku kapacitu)

Vstupné: 0,50 €

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM