Jozef Milan Rôzne

Čutkovská nádrž je suchá, ide sa čistiť: Ryby skončili vo Váhu a Revúcej

Čutkovská vodná nádrž je v súčasnosti vypustená. Po devätnástich rokoch Liptovská stavebná spoločnosť, ktorá vlastní hrádzu a pozemky okolo vodnej plochy, ide dno plochy vyčistiť od nánosov bahna a štrku.

Ilustračný obrázok k článku Čutkovská nádrž je suchá, ide sa čistiť: Ryby skončili vo Váhu a Revúcej
Foto: Jozef Milan

Čutkovská priehrada je umelo vytvorené vodné dielo, ktoré slúžilo ako zásobáreň technickej vody pre bývalé Bavlnárske závody V.I.Lenina, s ktorými je prepojené systémom potrubí. Ako informoval portál liptov.sme.sk majiteľ okolitých pozemkov a tela hrádze sa rozhodol, že „vodnú nádrž vyčistí od nánosov bahna. Okolie a brehy Čutkova potom plánuje revitalizovať a urobiť z nádrže príjemné miesto na oddych a rybolov.“

Ružomberskí rybári nestoja bokom

Čutkovská priehrada patrí do revíru mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Ružomberku. Pred jej vypustením museli rybári vyloviť v nej žijúce ryby . „Z potoka sme ich vylovili elektrickým agregátom s pomocou lovnej skupiny, z priehrady zas udicami,“ povedal Michal Blumenstein, predseda mestskej organizácie. Z polhektárovej nádrže a z blízkeho potoka vylovili viac ako 700 kusov rýb. Prevažne pstruhy potočné, okrem nich aj lipne a hlaváče. Ryby vypustili do Váhu a Revúcej.

Chyť a pusť

Ružomberskí rybári v spolupráci s majiteľom nádrže chcú po jej vyčistení nielen opäť nasadiť ryby, ale aj zmeniť spôsob rybárčenia. Rybári by v nej mohli ryby chytať, ale nie si ich aj odniesť. „Podali sme žiadosť na Slovenský rybársky zväz do Žiliny s tým, že by sme tu chceli zmeniť režim na chyť a pusť. Ak to schváli ministerstvo životného prostredia, z vodnej nádrže by sa vďaka tomu stal reprezentačný revír, ktorý by bol lákadlom pre športových rybárov," povedal Michal Blumenstein. Podobne už obhospodarujú pstruhový revír v úseku od vyrovnávacej vodnej nádrže Bešeňová po cestný most v Ivachnovej.

zdroj: liptov.sme.sk/ lss a.s.; foto:rk24;

Čutkovská nádrž je vypustená
14
Galéria
Foto: Stanislav Michalík
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM