Eva Viestová Rôzne

Dajte si pozor: Internetom sa šíri nebezpečný vírus

Slovenské spoločnosti aj verejnosť ohrozuje phishingový e-mail, ktorý je "podpísaný" Daňovým úradom. Ide však o správu od neznámeho odosielateľa, ktorý sa obeť pokúša naviesť na stiahnutie dokumentu.

„Dotknutí jednotlivci a spoločnosti si do systému nainštalujú trójskeho koňa, ktorý z ich počítačov môže získať citlivé informácie v podobe prístupových údajov do rozličných webových služieb,“ upozornila hovorkyňa antivírusovej spoločnosti Eset Zuzana Hošalová.

Podvodný e-mail upozorňuje na fakt, že daňové subjekty musia daň uhradiť na číslo účtu, ktoré je jedinečné pre každého daňového platcu. Odosielateľ tvrdí, že podrobný popis tohto jedinečného čísla účtu sa nachádza v dokumente, ktorý si môže adresát stiahnuť z konkrétnej webovej adresy, pod ktorou sa však skrýva trójsky kôň.

„Útočník zneužíva obdobie, v ktorom daňové subjekty platia dane a taktiež fakt, že už druhý rok úhradu vykonávajú prevodom na číslo účtu, ktoré je pre každý subjekt jedinečné. Je teda pravdepodobné, že mnoho firiem tejto správe naletí a škodlivý kód si stiahne do svojho systému,“ povedal špecialista na kybernetickú bezpečnosť Eset-u Peter Stančík.

Spomínaný trójsky kôň získava citlivé údaje z internetových prehliadačov Internet Explorer, Google Chrome a Mozilla Firefox. Útočník sa takýmto spôsobom môže napríklad dostať aj k prístupovým údajom z internetbankingu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM