Rastislav Búgel Rôzne Správy

Ďalší rebríček kvality slovenských nemocníc: Tentoraz ich hodnotili poistenci Dôvery

Nedávno hodnotili kvalitu slovenských nemocníc poistenci Unionu. Svoj prieskum robila aj zdravotná poisťovňa Dôvera.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší rebríček kvality slovenských nemocníc: Tentoraz ich hodnotili poistenci Dôvery
Zdroj: TASR

Najlepšie nemocnice sú v Prešovskom a Žilinskom kraji, najhoršie v Nitrianskom a Trnavskom kraji. Myslia si to poistenci súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera, ktorí boli vlani hospitalizovaní na Slovensku. Do prieskumu sa zapojilo viac ako 7000 poistencov. Povedal to dnes na tlačovej konferencii generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan.

Spomedzi fakultných nemocníc sú pacienti najviac spokojní s Detskou fakultnou nemocnicou s poliklinikou Banská Bystrica a najmenej s Detskou fakultnou nemocnicou s poliklinikou Bratislava. V kategórii všeobecných nemocníc sa najlepšie umiestnila Nemocnica Košice – Šaca, a. s., 1. súkromná nemocnica, najhoršie Všeobecná nemocnica s poliklinikou Veľký Krtíš.

Medzi špecializovanými zase bodoval Národný endokrinologický a diabetologický ústav, najhoršiu známku získala Psychiatrická nemocnica prof. Matulaya Kremnica. V kategórii ostatné zariadenia najlepšie skončil Šrobárov ústav detskej tuberkulózy a respiračných chorôb a najhoršie NOVAPHARM Železničná nemocnica a poliklinika.

Pravidelné hodnotenie

Dôvera robí takýto rebríček už po 11. raz. Jej poistenci sú vo všeobecnosti najmenej spokojní s takzvanými hotelovými službami a najviac so starostlivosťou lekárov a sestier. Zdravotnícke zariadenia ohodnotili ako v škole, teda známkami od jedna do päť. Všetky nemocnice dosiahli priemernú známku 1,64, čo je v porovnaní s minulým rokom mierne zlepšenie (1,66). Vyššie nároky mali pri hodnotení ženy, a to najmä pri hodnotení čistoty. „Na svoju hospitalizáciu mali kritickejší pohľad mladší pacienti,“ uviedol Kultan.

Spokojnosť pacientov s jednotlivými nemocnicami je jeden z faktorov, na ktorý sa Dôvera pozerá pri uzatváraní kontraktov, povedal Kultan. Podrobnejší rebríček možno nájsť na oficiálnom webe Dôvery.

Nemocnice pravidelne hodnotia aj poistenci súkromnej Union zdravotnej poisťovne (ZP) a štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Nedelia ich však podľa kategórií ako Dôvera, všetky zdravotnícke zariadenia sú zoradené v jednom.

Takto hodnotili v Unione

Klienti Union ZP označili za najhoršie zariadenie minulého roka Psychiatrickú nemocnicu Philippa Pinela Pezinok, Detskú fakultnú nemocnicu s poliklinikou Bratislava a Nemocnicu s poliklinikou Myjava. Najviac bodov dali Národnému endokrinologickému a diabetologickému ústavu, n. o., Psychiatrickej nemocnici Michalovce, n. o., a ORL Humenné, s.r.o. Union ZP robila prieskum telefonicky na vzorke 1520 ľudí, ktorí boli v roku 2016 hospitali­zovaní v nemocniciach.

Štátna poisťovňa výsledky spracováva

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa výsledky prieskumu za minulý rok ešte spracováva. Za rok 2015 však jej poistenci najlepšie ohodnotili ORL Humenné, Kardiocentrum v Nitre a Mammacentrum sv. Agáty ProCare v Banskej Bystrici. Na chvoste rebríčka skončili Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina, Nemocnica s poliklinikou Sv. Lukáša Galanta a GEMERCLINIC Hnúšťa. VšZP oslovila 20 000 poistencov, na dotazníky odpovedalo 29 percent z nich.

Hodnotenie nemocníc každoročne zverejňuje aj Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy. Výsledky možno nájsť na jeho oficiálnej webovej stránke.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM