Jozef Milan Kultúra

Dcéra (92) majstra Hanulu: Otec poznal návod na dlhý život - skromnosť

Obec Liptovské Sliače si v nedeľu pripomenula 150. výročie narodenia maliara Jozefa Hanulu, jednej z najvýznamnejších osobností obce. Po sv.omši v Kostole sv. Šimona a Júdu nasledovalo otvorenie novozriadeného Kultúrneho strediska. Slávnostná akadémia v kultúrnom dome ukončila bohatý program.

Ilustračný obrázok k článku Dcéra (92) majstra Hanulu: Otec poznal návod na dlhý život - skromnosť
Foto: Jozef Milan

Maliar a učiteľ

Jozef Hanula bol maliar a pedagóg. Vrcholnou tvorbou sa hlásil k programu kritického realizmu. Zameral sa najmä na sakrálnu tvorbu, v ktorej spájal náboženské a národné témy. Po Martinovi Benkovi a Ľudovítovi Fullovi bol Jozef Hanula iba tretím laureátom Štefánikovej ceny. Narodil sa 6. apríla 1863 v Sliačoch a zomrel v roku 1944 v Spišskej Novej Vsi, kde od prelomu storočí žil spolu so svojou druhou ženou a deviatimi deťmi. Pri narodení prvého syna zomrela umelcovi jeho prvá manželka. Na slávnosti sa na pozvanie domáceho starostu Jána Ondrejku zúčastnil – o.i.- aj primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný. Obec a mesto spolu vydali publikáciu o Jozefovi Hanulovi, ktorú predstavili verejnosti na poobedňajšej akadémii. Medzi najbližšími príbuznými slávneho rodáka sedel v kultúrnom dome aj jediný žijúci priamy potomok – dcéra Vlasta.

Maliarova dcéra Vlasta Opielová (92)

Najviac sme sa tešili, keď…

  • Otec každé leto maľoval dakde v kostoloch po Slovensku, tak najväčšiu radosť sme mali, keď sa vrátil domov. Ja som bola druhé najmladšie dieťa v rodine, tak tie návraty sú pre mňa tou najradostnejšou spomienkou.

Často sa píše o veľkom nedostatku v rodine

  • Ale nie, to sa trochu preháňa. My sme žili veľmi skromne, to sa žilo celkom inak, ako dnes. A hlavne zdravo. Otec sa zdravo stravoval, a aj nás tak učil. Každý večer sme museli jesť jabĺčka, žiadne cukríky.

Hanulovský návod na dlhovekosť

  • Ak dožijem, o mesiac budem mať 93. Ale všetky deti sa dožili vysokého veku – jeden brat 95, Tóno 89, Božena 90, Cyril 88, … My sme vždy skromne žili, ja nepotrebujem takéto hostiny…
Liptovské Sliače sú hrdé na maliara Jozefa Hanulu
20
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM