Aktualizované Rôzne Správy

SVET O SLOVENSKU: Umlátili otca dvoch detí pre cigarety

Na parkovisku neďaleko írskeho mesta Cork sa strhla triviálna hádka, ktorá sa skončila smrťou slovenského muža. Osudným sa mu zrejme stalo pár krabičiek cigariet.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Umlátili otca dvoch detí pre cigarety
Zdroj: TASR

V Írsku pracuje približne 24-tisíc Slovákov. Odhaduje sa, že kedysi bolo toto číslo ešte vyššie, ale to bolo v zlatých časoch pred krízou, ktorá vypukla po roku 2008 a výrazne zasiahla írsku ekonomiku.

Mnoho slovenských pracovníkov sa po tom vrátilo domov, ale veľa z nich sa rozhodlo na zelenom ostrove zostať. Jedným z nich bol aj Ľudovít Pastor (40), ktorý žil v meste Cork. Rozhodnutie neopustiť Írsko sa mu stalo osudným – na diaľničnom parkovisku ho surovo zavraždili. O prípade píše írsky portál Independent.ie.

Banálna hádka

Parkovisko neďaleko mesta Cork a diaľnice smerom na Dublin je obľúbeným miestom kamionistov. Každú noc a deň tu stojí viacero vozidiel, aby si chlapi brázdiaci celú Európu oddýchli a vyspali sa. V osudnú noc okolo pol jedenástej ich však niečo zobudilo.

„Jeden z kamionistov uviedol, že sa už snažili zaspať vo svojich kabínach, keď začuli nejaké hlasy z parkoviska… boli stále hlučnejšie a znelo to ako ostrá hádka. Z kamióna však radšej nevystúpil, pretože sa bál o život,“ píše Independent.ie.

Kamionisti zalarmovali obsluhu parkoviska. Keď sa jeho pracovník vydal do nočného šera zistiť, čo sa deje, našiel už iba mŕtve telo nebohého Slováka a opodiaľ jeho zbitého kamaráta.

„Pán Pastor ležal bez známok života vedľa nákladného auta a na hlave mal viacero ťažkých rán… jeho priateľa našli neďaleko s početnými zraneniami, ktoré však neboli život-ohrozujúce,“ uvádza portál.

Zabili ho Poliaci?

Na parkovisko prišli do pár minút policajti aj záchranka. Mŕtvemu Slovákovi však už nevedeli pomôcť. Na mieste však našli kovovú tyč, ktorá je pravdepodobne vražednou zbraňou. Podľa portálu vyšetrovatelia pracujú s verziou, že dôvodom hádky bola cena cigariet a alkoholu, ktoré zrejme Pastor predával kamionistom, prípadne naopak.

Policajti zadržali dvoch poľských kamionistov, ktorých ako podozrivých odviedli na výsluch. Uniformovaní muži tiež obchádzajú obyvateľov neďalekých domov a pýtajú sa ich na čokoľvek, čo by mohlo prípad objasniť. Viac svetla do vraždy určite vnesie záznam z bezpečnostnej kamery, ktorá je na parkovisku nainštalovaná.

Život 40-ročnému Slovákovi to však už nevráti. Podľa portálu žil v írskom Corku a mal dve deti vo veku 15 a 11 rokov. V Írsku sa zatiaľ neprejavujú protiimigračné nálady tak silno ako vo Veľkej Británii.

Tamojší zväz kuchárov napríklad požiadal partnerskú organizáciu na Slovensku o zaslanie siedmych tisícov kuchárov, ktorí na zelenom ostrove zúfalo chýbajú. Severné Írsko tiež v referende hlasovalo za zotrvanie v EÚ, čo sa mu však nepodarí, pretože ako súčasť Veľkej Británie nemá na výber.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM