Jozef Milan Kultúra

Detský folklórny súbor Liptáčik oslávil desiate narodeniny

V stredu sa vo Veľkej dvorane Kult.domu A.Hlinku uskutočnil program pri príležitosti 10. výročia vzniku DFS Liptáčik a 5. výročia Súkromnej základnej umeleckej školy ľudového tanca a hudby. Riaditeľom a vedúcim je jeden človek - Igor Littva, ktorý pokračuje v šlapajách svojho otca Vojtecha.

Ilustračný obrázok k článku Detský folklórny súbor Liptáčik oslávil desiate narodeniny
Foto: Jozef Milan

DFS Liptáčik

Pred desiatimi rokmi nastal problém dopĺňať Folklórny súbor Liptov chlapcami. Súviselo to s útlmom činnosti na dedinách, hlavne v Likavke a Lipt.Sliačoch. Pri CVČ Elán vtedy fungoval tanečný krúžok, ktorý chodili pocvičiť aj naše tanečníčky. Práca to bola dosť nepravidelná, aj súborček sa volal raz Kukulienka, raz Liptáčik… Chlapcov sa ale pri folklóre udržať nedarilo. Vtedy sme sa dohodli s riaditeľom CVČ, že zoberieme krúžok pod nás. Začali vyrastať prví tanečníci. Po piatich rokoch (2008) sme mali okolo 60 detí a začal som uvažovať o založení školy zameranej na ľudovú kultúru. Úlohu hrali aj financie, lebo nemohli sme ďalej z príspevky na FS Liptov hradiť náklady aj deťom, ktoré sa stále zvyšovali.

Motivácia druhá – muzika

FS nemal do vzniku našej ZUŠ-ky vlastných muzikantov, vždy to boli ľudia z vonku. Naši mladí muzikanti zhruba pred tými piatimi rokmi končili umelecké školy a hrozilo, že sa rozídu. Vznikom školy sa podarilo túto hrozbu zažehnať, čomu sa veľmi teším. Terajší mladí učitelia sa chytili svojej šance a dnes fungujú už veľmi slušne.

Budúcnosť dolnoliptovského folklóru

Tanečno – ľudový odbor regionálnej ľudovej kultúry je stále v overovaní Ministerstvom školstva SR. Vyučujeme tanec, spev, hru na šesťdierkových píšťalkách, máme hodiny regionálnej kultúry. Ak MŠ odbor schváli, ak sa nám podarí získať ďalšie priestory na vyučovanie, tak potom by aj ľudové umenie v rámci Ružomberka a dolného Liptova bolo stabilizované. Naša škola dokáže vychovať toľko tanečníkov, spevákov a muzikantov, aby fungoval aj FS Liptov aj DFS Liptáčik.

Druhú časť rozhovoru s Igorom Littvom na témy prenikania cudzej kultúry a podpory umeleckého školstva na Slovensku uverejníme budúci víkend.

Detský folklórny súbor Liptáčik oslávil desiate narodeniny
30
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM