Rôzne

Diaľnica D1 je zo západu o kus bližšie k Ružomberku: Pozrite si FOTO z otvorenia nového úseku

Diaľničný úsek D1 Dubná Skala - Turany je už otvorený. Podľa ministra dopravy ušetrí vodičom čas aj peniaze, diaľničiari zas sľubujú, že v blízkej dobe budú odovzdané ešte ďalšie štyri diaľničné úseky.

Ilustračný obrázok k článku Diaľnica D1 je zo západu o kus bližšie k Ružomberku: Pozrite si FOTO z otvorenia nového úseku
Zdroj: TASR

Okrem časových a ekonomických úspor pre vodičov prinesie 16-kilometrový úsek diaľnice D1 Dubná Skala – Turany najmä zvýšenú bezpečnosť. Po slávnostnom otvorení úseku to v piatok pri východnom portáli diaľničného tunela Višňové – Dubná skala povedal Ján Počiatek, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

„Celý región – Martin, Vrútky, Sučany, Turany boli dlhodobo zaťažované extrémnou dopravou. Intenzita na ceste I. triedy bola viac ako 25-tisíc vozidiel denne, čo už je naozaj intenzita, kedy je ťažko prejsť z jednej strany cesty na druhú. Takže tento, jeden z kľúčových úsekov diaľnice D1, bude dnes spojazdnený. Som veľmi rád, že stojíme práve na tomto mieste, kde už vidieť aj portál tunela Višňové. A keď bude dobudovaný celý južný obchvat Žiliny, tak bude viac-menej najťažšia časť diaľnice D1 vyriešená,“ povedal Počiatek.

Otvorením úseku diaľnice D1 Dubná skala – Turany ušetria podľa NDS motoristi oproti pôvodnej ceste I/18 v bežnej premávke približne 12 minút. Pozdĺž novootvoreného diaľničného úseku, ktorý zabezpečí odklon väčšiny tranzitnej dopravy, je postavená aj protihluková stena dlhá 10.650 metrov. Súčasťou úseku sú aj zábrany proti vtáctvu v dĺžke necelých sedem kilometrov. Okrem zábran proti vtáctvu sú postavené aj podchody pre zver či priechod pre ropuchy. Cena za výstavbu úseku Dubná skala – Turany je 137,75 milióna eur, informovala NDS.

Úsek Dubná skala – Turany je podľa Ministerstva dopravy spolufinancovaný v rámci Operačného programu Doprava z Kohézneho fondu. Celková suma nenávratného finančného príspevku je 78 miliónov eur, z toho 85 percent pokryjú zdroje Európskej únie.

Diaľničný úsek D1 Dubná Skala - Turany je otvorený
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM