Rôzne Správy

Diaľničné známky na rok 2017 sú už v predaji

Od nedele 18. decembra si môžu vodiči osobných áut kúpiť elektronickú diaľničnú známku na rok 2017. Národná diaľničná spoločnosť spustila ich predpredaj.

Ilustračný obrázok k článku Diaľničné známky na rok 2017 sú už v predaji
Zdroj: TASR

Cena známky ostáva podľa hovorkyne diaľničnej spoločnosti Evy Žgravčákovej v budúcom roku rovnaká, ako v roku 2016. Ročná známka tak vyjde motoristov na 50 eur, mesačná 14 eur a desaťdňová 10 eur.

Známky si môžu vodiči kúpiť prostredníctvom internetového portálu eznamka.sk, cez mobilnú aplikáciu „eznamka“ či na obchodných miestach, čo sú väčšinou čerpacie stanice a tiež na diaľničných hraničných priechodoch. "Predajné miesta budú označené logom ‚eznámka‘, opísala Žgravčáková. Zoznam predajných miest je zverejnený na webe eznamka.sk.

Pri kúpe elektronickej diaľničnej známky zadáva motorista evidenčné číslo vozidla a krajinu registrácie. Za známku môže zaplatiť hotovosťou alebo platobnou kartou.

„Pri kúpe cez internet alebo mobilnú aplikáciu dostane motorista doklad o kúpe elektronickou formou, pri kúpe na obchodnom mieste dostane papierový doklad,“ vysvetlila hovorkyňa.

Potvrdenie o úhrade pritom nemusí motorista počas jazdy po spoplatnených diaľniciach a rýchlostných cestách nosiť so sebou. Pri kúpe by si však mali vodiči poriadne skontrolovať správnosť zadaného evidenčného čísla vozidla. Skontrolovať si ho môžu aj na doklade o úhrade.

„Ak nakupujú na čerpacej stanici, nesprávne evidenčné číslo je možné do 15 minút opraviť v systéme,“ dodala Žgravčáková. Pri kúpe cez internet je zase možné elektronicky požiadať o opravu údajov. Dôležité je však tiež sa nepomýliť pri kúpe a správne vybrať druh – buď elektronickú diaľničnú známku na vozidlo alebo na prípojné vozidlo.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM