Veronika Kalinová Rôzne

Dlhodobá predpoveď počasia na august: Užijeme si ešte dosýta letné radovánky?

Milovníci tepla a slnka sa môžu tešiť! Podľa meteorológov by august mal byť tento rok o niečo teplejší než býva po minulé roky. Čo sa zrážok týka, odhaduje sa, že bude priemerný až suchší, čo zas veľmi nepoteší záhradkárov.

Ilustračný obrázok k článku Dlhodobá predpoveď počasia na august: Užijeme si ešte dosýta letné radovánky?
Zdroj: Webnoviny.sk

Prvý augustový týždeň bude teplejší a suchší v porovnaní s dlhodobým priemerom pre toto obdobie. Ďalšie augustové týždne budú pravdepodobne rovnako teplé a s menším úhrnom zrážok. Meteorológovia očakávajú vyššie teploty než je priemer, takže o slnečné lúče v tomto mesiaci rozhodne núdza nebude.

Čo sa týka dlhodobého priemeru teplôt v auguste, meteorológovia uvádzajú, aké sú denné minimá a maximá teplôt na jednotlivých územiach: „V nížinách býva priemer denných miním teploty vzduchu počas augusta 12 až 14 stupňov a priemer denných maxím v rozpätí 23 až 27 stupňov. V hornatých oblastiach na severe Slovenska býva v auguste priemer denných miním 8 až 11 stupňov a priemer denných maxím 18 až 23 stupňov.“

Pokiaľ ide o zrážky, priemerný mesačný úhrn býva v auguste zväčša okolo 60 milimetrov na juhozápadom Slovensku až po 100 milimetrov, zvyčajne na vyššie položených dolinách v horských oblastiach severného Slovenska. Menej zrážok zrejme nepoteší záhradkárov a pestovateľov.

Slovenský hydrometeorologický ústav pri týchto informáciách vychádza z predpovedných materiálov Európskeho centra pre strednodobú predpoveď na ďalší mesiac. Pre odhad vývoja počasia na obdobie viac než desať dní dopredu využíva Európske centrum previazanie atmosférického predpovedného modelu s oceánskym, keďže na dlhší čas vopred zohrávajú významnú úlohu nielen počiatočné podmienky v atmosfére, čiže aktuálny stav počasia, z ktorého výpočet začína, ale aj zmeny v oceánskej cirkulácii. Táto forma výhľadu počasia má výlučne experimentálny charakter.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM