Samospráva

Dlžníci Mesta majú hlavu v smútku: Dlhy boli exekútorom katapultované do výšok

Ružomberská radnica sa pustila do vymáhania ťažko vymožiteľných dlžôb prostredníctvom externej advokátskej firmy. Postúpila jej takmer tisícku starších pohľadávok zatiaľ len za komunálne odpady. Malé dlhy občanov narástli aj niekoľkonásobne, čo niektorí považujú za úžerníctvo.

Ilustračný obrázok k článku Dlžníci Mesta majú hlavu v smútku: Dlhy boli exekútorom katapultované do výšok
Foto: Jozef Milan

Ku koncu uplynulého roka sa vyšplhali pohľadávky na nezaplatených daniach za nehnuteľnosti na 470 tisíc eur a za odpad na viac 300 tisíc eur, informoval portál liptov.sme.sk a uviedol príklad navýšenia dlžnej čiastky od nahnevaného Ružomberčana: „Otcovi prišiel od exekútora list, aby uhradil nedoplatok za smeti. Spolu to je necelých 40 eur. Exekútor od neho pýta viac ako 360 eur. Kde má na to otec zobrať? Penále z omeškania by som ešte pochopil, ale toto je ako úžerníctvo.“

Mesto si necháva len reálny dlh

Mesto upozorňovalo ľudí už niekoľko mesiacov vopred, aby uhradili nedoplatky rôznymi cestami, mnohí to ale neurobili. „Nie je to spôsob, akým chce mesto na ľuďoch zarábať. Od exekútora dostaneme len čiastku, akú nám mali ľudia pôvodne zaplatiť, zvyšok si necháva exekútor. Sumu, ktorá mu ostane, nevieme a nemôžeme ovplyvniť. Obyvatelia mesta, ktorí sa dostali do problémov, sa môžu obrátiť na naše právne oddelenie, ktoré im poskytne právne rady,“ povedala Michaela Milá, hovorkyňa primátora. Mestské zastupiteľstvo schválilo exekučné vymáhanie ešte koncom roka 2012.

Aj vedúci mestského oddelenia životného prostredia, technickej infraštruktúry a komunálnych služieb Vladimír Trnovský potvrdil, že advokátskej firme postúpili len ťažko vymožiteľné nedoplatky. „Neuhrádzaním poplatkov za komunálne odpady a ich neúčinným vymáhaním sa naakumulovala značná dlžná suma. Preto už nezostávalo nič iné, iba pristúpiť k takémuto radikálnemu opatreniu,“ dodal Trnovský.

zdroj: liptov.sme.sk/ tasr; ilustračné foto: rk24;

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM