Jozef Milan Samospráva

Rokovanie MsZ bolo prerušené - pokračovať bude o týždeň

Mestské zastupiteľstvo v Ružomberku ďalšie svoje rokovanie neskončilo za jeden deň. O17:25 si poslanci jednomyseľne odhlasovali prerušenie, aby mohli "oddýchnutí" pokračovať v stredu 14.11.2012.

Ilustračný obrázok k článku Rokovanie MsZ bolo prerušené - pokračovať bude o týždeň
Foto: Jozef Milan

Väčšinu rokovacích materiálov si môžete prečítať na na webstránke mesta: http://www.ruzomberok.sk/…pozvanka.pdf

Čestné občianstvo mesta Ružomberok

Minulé zastupiteľstvo schválilo tento titul pre gen.MUDr.Igor, PhD. Pre jeho neprítomnosť v meste sa slávnosť neuskutočnila.

Nový riaditeľ LM

Predstavil sa novovymenovaný riaditeľ Liptovského múzea v Ružomberku Martin Krupa. LM je organizácia v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, jeho menovanie schválilo jeho zastupiteľstvo.

Správa o plnení uznesení

Poslanci podrobili kritike plnenie, resp.neplnenie uznesení týkajúcich sa Mondi SCP. Žiadali hlavného kontrolóra, aby presnejšie vyjadril svoje stanovisko ku uzneseniam vo forme: splnil – nesplnil. Primátor mesta vysvetľoval svoj postoj k uzneseniam, ktoré on považuje na nesprávne, resp.nerealizo­vateľné (napr. nepredloženie zápisu z rokovaní z Mondi). Poslanec Alušic to považuje za alibizmus.

Problém vznikol aj pre neúčasť poslancov na rokovaní so SAD RK o pripomienkach ku cestovným poriadkom. Pozvánka podľa poslancov nebola doručená. Primátor to dá preveriť.

Poslankyňa za Hrboltovú predložila návrhy, ktoré sa týkali zápachu v Hrboltovej, a ktoré boli schválené:

  • pôvodné uznesenie primátor nesplnil
  • primátor má požiadať písomne Mondi o stanovisko ku problému ČOV Hrboltová

Schvaľovanie bez diskusie

Poslanci schválili bez diskusie body č.9, 22, 25 – 30

Cenník Technických služieb – práce a služby pre mesto RK

Mesto je 44% akcionárom TS, ktoré majú podľa platnej zmluvy nárok na zvýšenie cien vo výške inflácie za rok 2011 = 3,9%.Návrh predstavenstva a.s. TS je zvýšenie cien o 1,7%, čo znamená cca 40.000 €.

Poslanec Kubáň otvoril otázku – prečo mesto nehľadá aj iného dodávateľa cez verejné obstarávanie. Mesto bolo už napadnuté za túto nečinnosť. Poslanec a viceprimátor Zuberec dokladuje nižšie ceny v niektorých iných mestách – žiada TS, aby nezvyšovali ceny. Urad pre verejné obstarávanie nepodal na mesto podanie, ani nevyrúbil mestu pokutu. Navrhuje cenník neschváliť a požiadať TS o hľadanie rezerv.

Riaditeľ TS Pavol Jeleník vysvetlil vznesené námietky od poslancov. Poslanec a bývalý primátor Slašťan Michal poukázal na dobré výsledky TS, ktoré sú výsledkom dlhodobej snahy oboch akcionárov. Oveľa vážnejšie bolo podľa neho a poslanca Alušica(obaja sú členmi orgánov a.s.TS) nezískanie grantu na kompostáreň, ktorý bol schválený, a za čo je zodpovedné vedenie mesta.

Schválené UZNESENIE obsahuje:

  • pripraviť a odovzdať do konca februára podklady pre verejné obstaranie komunálnych služieb odborne spôsobilej osobe, ktorá už bola mestom vybraná
  • MsZ schválilo zvýšenie cien v cenníku TS pre mesto o 1,7%

Primátor vyhlásil prestávku, v rámci ktorej budú poslanci (bez verejnosti) informovaní o návrhoch investora Auparku.

Parkovací systém mesta

Po polročnej príprave je diskusia rozporuplná s viacerými návrhmi, ktoré vec odsúvajú do neistej budúcnosti. Viceprimátor Zuberec, predkladateľ, presvieča poslancov o potrebe a nutnosti sa pustiť aj do tohoto nepopulárneho projektu.

UZN:a. pozmeňovací návrh – poplatok na železničnej stanici bude 0,1 €/hod.- prešiel b. návrh na postupné spustenie projektu: NESCHVÁLENÝ

Alternatíva dodávky tepla

Súkromná spoločnosť CPP Zemplín (pozvaná skupinou nezávislých poslancov) predstavila svoj projekt zásobovania mesta teplom a TUV (3 nové zdroje-plynové kotly, kombinovaná výroba, investícia 7,4 mil.€, cena na 6 rokov cca 11,5 € + DPH / GJ)

Rokovania s Mondi – cena tepla

Primátor prezentoval dohodu s Mondi – cena tepla sa zníži o 1,–€ / GJ (bez DPH) v roku 2013 a v roku 2014 o ďalší 0,5 €/GJ. Benefity sú viazané na výstavbu regeneračného kotla, teda vydanie stavebného povolenia, aj keď ešte nebude v roku 2013 fungovať. Dnes je to 14,3 €/GJ. Ďalšie 1,– € zníži cenu CZT. V roku 2013 to má znamenať zníženie ceny o 2,–€ + 20%=2,40 €. V roku 2014 to má znamenať zníženie ceny o 2,50 € + 20%=3,00 €.

Poslanci Ružomberok bez korupcie otvárajú otázku, kto klame, kto bol úspešný a kto neúspešný! Vytýkajú nekonanie v otázke hľadania alternatívnych dodávateľov tepla pre mesto.

PRESTÁVKA na dohodu – poslanci rokujú mimo sály.

Po návrate z rokovacej „prestávky“ bolo rokovanie prerušené.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM