Jozef Milan Rôzne

Dni Andreja Hlinku pripomenuli veľkú osobnosť slovenských dejín

Pietnou spomienkou pri rodnom dome v ružomberskej mestskej časti Černová v nedeľu popoludní vrcholil trojdňový pestrý program Dní Andreja Hlinku pri príležitosti 150. výročia narodenia tohto významného rímskokatolíckeho kňaza, národovca, politika, publicistu a prekladateľa.

Ilustračný obrázok k článku Dni Andreja Hlinku pripomenuli veľkú osobnosť slovenských dejín
Foto: Jozef Milan

„Andrej Hlinka patrí nepochybne medzi najvýraznejšie osobnosti slovenských dejín. Podstata jeho nadčasového odkazu je, aby sa Slovensko neustále pevne držalo svojich tradičných a kresťanských hodnôt,“ skonštatoval vedúci Katedry histórie Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Róbert Letz.

Charakterizoval ho ako veľkého bojovníka a v prenesenom slova zmysle rytiera slovenskej politiky. „Vniesol do nej mužný princíp, lebo mu bola vlastnou nepoddajnosť, nepodkupnosť, žiadna korupcia,“ podotkol spoluorganizátor príležitostného vedeckého seminára o živote a diele Andreja Hlinku.

Ako na každú výnimočnú osobnosť, dodal Róbert Letz, aj naňho má odborná i laická verejnosť veľmi polarizované názory. Jeho obdivovatelia ho až nekriticky chvália a neprajníci zatracujú. Určite je to veľmi zaujímavý fenomén charizmatickej osobnosti slovenských dejín, ktorá si zaslúži našu pozornosť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM