Rôzne

Do Slovenskej knihy rekordov priletel nový zápis. Vďaka čmeliakovi

Rekord v rýchlosti zahrania skladby Let čmeliaka ruského skladateľa Nikolaja Rimského-Korsakova dnes ustanovil cimbalista Fery Reiner.

Ilustračný obrázok k článku Do Slovenskej knihy rekordov priletel nový zápis. Vďaka čmeliakovi
Zdroj: TASR

Hudobník Fery Reiner sa rýchlosťou 59,1 sekundy zapísal do Slovenskej knihy rekordov. Hudobník rýchlosťou prekonal v Bratislave svoj osobný rekord. Z hľadiska rýchlosti hodnotil výkon komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svítok. „Svetový rekord vytvoril hudobník, ktorý Let čmeliaka zahral na gitare,“ povedal Svítok. Išlo o prvý pokus vytvoriť tento rekord na cimbale.

Hudobné prevedenie ocenil dirigent Braňo Kostka. „Muzika sa nemeria na sekundy alebo centimetre, je to emočná záležitosť. Som rád, že ide o dielo Rimského-Korsakova, pretože je jedno z mála, ktoré je založené na majstrovstve rýchlosti,“ zhodnotil Kostka. „Zároveň to bolo veľmi vizuálne efektné, lebo frekvencia jeho paličiek vyzerala ako trepanie krídel čmeliaka,“ dodal Kostka.

PREČÍTAJTE SI: KURIOZITA DŇA: Fontány inak. Pohľad do dávnej minulosti fascinuje

Zlomil paličku

Cimbalista v rýchlosti, akou hral, napokon zlomil jednu z paličiek. Reiner hrá na cimbale už od šiestich rokov. Jeho osobný rekord pri hraní tejto skladby bol doposiaľ 1 minúta a 9 sekúnd. „Rád si dávam nové výzvy. Cimbal je veľmi ťažký nástroj a Let čmeliaka patrí medzi najťažšie skladby v klasickej hudbe, takže to bola pre mňa obrovská výzva,“ povedal Reiner. Jeho ambíciou je zapísať sa aj do Guinessovej knihy rekordov.

V Slovenskej knihe rekordov je už zapísaných viacero hudobných majstrovstiev. Podľa Igora Svítka sa do nej len v posledných mesiacoch zapísalo napríklad 45 heligonkárov hrajúcich spoločne koncert na najvyššie položenom mieste, či najmenšia elektrická gitara v Prešove.

Fery Reiner
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM