Krimi

Dobromyseľnosť bola znova zneužitá: Oklamaná pani z Ružomberka (76) prišla o peniaze na pohreb!

Doposiaľ neznáma páchateľka 5. novembra poobede z nezisteného telefónneho čísla a miesta zatelefonovala 76-ročnej panej z Ružomberka do miesta jej bydliska. V telefóne sa, hovoriac českým jazykom, vydávala za jej neter.

Ilustračný obrázok k článku Dobromyseľnosť bola znova zneužitá: Oklamaná pani z Ružomberka (76) prišla o peniaze na pohreb!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Podvodníčka v rozhovore povedala, že niečo nakupuje a potrebuje požičať 2300 €. Poškodená pani takú hotovosť nemala, ale neopatrne prezradila, že má odložené peniaze na pohreb. Tejto informácie sa páchateľka ihneď chytila a povedala poškodenej, že do 17.00 hodiny toho istého dňa si príde po peniaze istá pani. „Vzápätí po ukončení telefonického hovoru zazvonila na dvere neznáma žena vo veku asi 30 rokov. Po otvorení dverí povedala seniorke, že práve telefonuje s jej neterou a môže jej ju dať k telefónu. Následne poškodená odovzdala neznámej žene do rúk finančnú hotovosť 1500 €,“ popísala už „klasický“ postup Gabriela Tkáčová zo Skupiny prevencie OR PZ v Ružomberku.

V prípade chytenia páchateľov a dokázania viny im za prečin podvodu spáchaný formou spolupáchateľstva hrozí trest odňatia slobody až na 2 roky.

Policajný zbor znova upozorňuje občanov a najmä starších ľudí na opatrnosť pri stretnutí s cudzími osobami. Podvodníci sa pod rôznymi zámienkami (opakujúcimi sa historkami o dopravnej nehode alebo o vnučke či synovi, ktorí pre nejaký účel potrebujú peniaze) snažia vylákať peniaze telefonicky alebo po prijatí v domoch či bytoch, kde počas malej nepozornosti domácich odcudzia peniaze, šperky a iné cennosti. Policajný zbor odporúča občanom v takýchto prípadoch byť ostražitými a nevpúšťať cudzie osoby do obydlia, prípadne si vyžiadať od nich preukázanie sa nejakým dokladom, ktorý potvrdzuje, že sú z inštitúcie, za ktorú konajú, alebo si overiť spätným telefonátom, či naozaj volal bratranec alebo vnuk. V prípade prítomnosti takýchto osôb ihneď nahlásiť na linku 158 ich popis a tiež motorového vozidla, na ktorom sa pohybujú.

Zdroj: OR PZ RK

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM