Rôzne

Dobrovoľníčka Zuzana: Manželova hráčska závislosť viedla až k rozpadu nášho manželstva (ZASTAVME HAZARD)

Členovia petičného výboru spolu s desiatkami dobrovoľníkov začali minulý týždeň so zberom podpisov pod petíciu Zastavme hazard v Ružomberku. Čo najväčší počet podpisov chcú vyzbierať v deň parlamentných volieb (5.3.), kedy sa očakáva pohyb zvýšeného počtu ľudí vo verejných priestoroch.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníčka Zuzana: Manželova hráčska závislosť viedla až k rozpadu nášho manželstva (ZASTAVME HAZARD)
Foto: Jozef Milan

Petíciu, ktorá je občianskou iniciatívou, podporilo v Ružomberku do dnešného dňa viac ako 20 organizácií, občianskych združení a spoločenstiev, ako aj všetci riaditelia základných a stredných škôl. „V petícii žiadame mestské zastupiteľstvo, aby prijalo všeobecne záväzné nariadenie, kde bude ustanovené, že na celom území mesta nie je možné prevádzkovať hazardné hry,“ povedal člen petičného výboru Imrich Gazda. Do roku 2013 mohli mestá a obce prijať všeobecne záväzné nariadenia aj bez petície, zmena nastala po prijatí novely zákona o hazardných hrách.

Tri obce okresu hazard už zakázali

Hazard na svojom území dodnes zakázalo viac ako 60 miest a obcí na Slovensku, v ružomberskom okrese sú to obce Liptovské Sliače, Liptovská Teplá a Liptovská Osada. V súčasnosti petície o zákaze hazardu prebiehajú v Bratislave, Prešove, Nitre či Galante.

„V Ružomberku sa nachádza viac ako 40 prevádzok s takmer 230 hracími automatmi. Jeden automat tak pripadá na 121 obyvateľov, čo je výrazne viac ako celoslovenský priemer,“ upozornil Imrich Gazda.

Hazard – trápenie pre hráča a rodinu

Jaroslav Rakučák z Nízkoprahového denného centra pre deti a rodinu Prerod, ktorý je zároveň členom petičného výboru, vysvetlil, že hracie automaty predstavujú nielen finančný, ale aj sociálny problém. „Hráči upadajú do úzkostí, depresií, neskôr to prechádza do agresie voči sebe aj iným osobám, takže môžu predstavovať dokonca bezpečnostné riziko. Trpí tak nielen samotný hráč, ale aj jeho rodina a okolie, priemerne je to 10 – 15 ľudí,“ povedal Rakučák.

„Manželova hráčska závislosť viedla až k rozpadu nášho manželstva. Dcéru dnes vychovávam sama, ale dôsledky minulosti znášame dodnes. Nejde pritom len o bolestné spomienky, ale aj o nesplatené úvery,“ uviedla Zuzana z Ružomberka, ktorá je jednou z dobrovoľníčok petície.

Varujúce čísla z prieskumu

Z výsledkov výskumu, ktorý v roku 2012 realizovalo nízkoprahové centrum Prerod v spolupráci s Katolíckou univerzitou v Ružomberku vyplýva, že deti a mládež sa v mnohých prípadoch dostávajú do priameho kontaktu s hracími automatmi. „Z výsledkov výskumu, do ktorého sa zapojilo 1867 žiakov a študentov základných a stredných škôl v Ružomberku, vyplýva, že 17,2 percenta žiakov základných škôl a 25,3 percenta študentov stredných škôl má skúsenosti s hracími automatmi,“ predstavil výsledky výskumu Rakučák.

Kontaktná osoba: Imrich Gazda, PhD., člen petičného výboru, +421 918 722 030, imrich.gazda@gmail.com

Zdroj: Imrich Gazda, člen petičného výboru

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM