Kultúra

Dokument ružomberských študentov uvidia v Prahe

Film 22 hláv, ktorý o protikomunistickom odboji natočili mladí študenti žurnalistiky z Ružomberka, sa bude premietať v sobotu 24. novembra v Prahe. Dielo o vykonštruovanom monsterprocese „Bernard Jaško a spol.“ uvedú o 17.00 hodine v Študentskom centre na Jindřišskej ulici 30.

Ilustračný obrázok k článku Dokument ružomberských študentov uvidia v Prahe
Foto: Jozef Milan

Snímka 22 hláv rozpráva príbeh o 22 odsúdených v politickom procese z novembra 1949, medzi ktorými boli aj mladí príslušníci Zboru národnej bezpečnosti Bernard Jaško a Pavol Kalinaj. Jaško pracoval na povereníctve vnútra pri ďalekopise, čiže na tomto prístroji prijímal interné informácie ŠtB o prenasledovaní osôb a plánovaných perzekúciách. Spolu s Kalinajom sa dohodli, že s obsahom týchto správ upovedomia osoby, ktorých sa akcie tajnej komunistickej polície majú týkať. Vzhľadom na to, že mnohé správy smerovali k útokom na Katolícku cirkev, rozhodli sa prostredníctvom ich známeho Štefana Uhrína dvakrát kontaktovať trnavského biskupa Michala Buzalku.

Za „protištátnu“ a protikomunistickú činnosť boli 27-ročný Bernard Jaško a 35-ročný Pavol Kalinaj popravení 17. februára 1951. Zvyšných 20 odsúdených v tomto procese dostalo dohromady 144 rokov väzenia. Po roku 1990 boli Bernard Jaško a Pavol Kalinaj rehabilitovaní a v roku 2004 ocenení Radom Ľudovíta Štúra III. triedy in memoriam. „Cítili sme potrebu spracovať tento jedinečný a dosiaľ neznámy príbeh, a ponúknuť ho verejnosti,“ hovorí režisér Matúš Demko.

Projekt 22 hláv je výsledkom spolupráce mladých študentov žurnalistiky v Ružomberku Matúša Demka (scenár a réžia) a Jakuba Kršku (strih a kamera). Autorom hudby a slovného komentára je taktiež ružomberský študent Ondrej Rosík. Vznik filmu finančne podporili Katolícka univerzita v Ružomberku, Trnavská arcidiecéza, mesto Ružomberok a Nadácia svätého archanjela Michaela.

text: Martin Buzna, PR manažér foto: Ivo Mišík (vľavo Krška, vpravo Demko, v strede Beatrix Smerekovská- dcéra popraveného Pavla Kalinaja)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM