Kultúra

Dolnoliptovská Veľká noc: Kresťanská a pohanská

Na Veľkú noc si kresťania nielen na Liptove, ale na celom svete pripomínajú smrť Ježiša Krista na kríži na Golgote. Absolvujú v tieto dni krížovú cestu na kalváriách, zhromažďujú sa v kostoloch ku sláveniu obradov a svätých omší. Pretrvali však aj predkresťanské tradície spojené s odchodom zimy.

Ilustračný obrázok k článku Dolnoliptovská Veľká noc: Kresťanská a pohanská
Foto: Jozef Milan

Kresťanská Veľká noc

Piatok

Veľký piatok je deň spomienky na utrpenie, ukrižovanie a smrť Ježiša Krista. Evanjelici ho považujú za najvýznamnejší sviatok, pretože Syn Boží dokončil dielo vykúpenia sveta. Na evanjelických službách Božích sa čítajú a spievajú pašie, prisluhuje sa Večera Pánova. V rímskokatolíckych chrámoch sa v tento deň neslúži sv.omša, ale veľkopiatočné obrady s čítaním pašií a poklonou krížu s Ježišom Kristom.

Sobota

Biela sobota je podľa kresťanskej tradície dňom hrobového odpočinku Ježiša. V katolíckej cirkvi sa v tento deň veriaci prichádzajú pokloniť a pomodliť k Božiemu hrobu a ku krížu. Počas dňa sa nekonajú omše, až vo večerných hodinách je vigília zmŕtvychvstania Ježiša Krista, svätá omša, ktorá sa končí radosťou z Pánovho vzkriesenia.

Nedeľa

Veľkonočná nedeľa – zmŕtvychvstanie Ježiša Krista je najstarší, najväčší a najradostnejší sviatok liturgického roku vo všetkých kresťanských cirkvách. Slávi sa v prvú jarnú nedeľu po splne mesiaca.

Pohanské tradície a rituály

Až do súčasnosti pretrvali na Slovensku aj tradície, ktoré majú svoj pôvod ešte pred prijatím kresťanstva. Sú to akty súvisiace s odchodom zimy a s vítaním jari ako životodarného ročného obdobia. Na území Slovenska sa lúčili so zimou na Smrtnú nedeľu vynášaním Moreny, ktorú znázorňovala figúra dievčaťa vyrobená zo slamy. Zapálenú ju hádzali do potoka. V Ružomberku udržuje túto tradíciu Folklórny súbor Liptov.

S vítaním jari – príchodom Vesny súviseli aj ďalšie kultové obrady, ktoré mali zabezpečiť dobrú úrodu v nasledujúcom období. V tomto čase sa napríklad čistili príbytky, zhotovoval sa nový odev.

Pondelok

Rôzne zvyky a tradície vrcholili na Veľkonočný pondelok šibaním vŕbovými korbáčmi a oblievaním mladých dievčat, aby boli po celý nasledujúci rok zdravé. Šibači a polievači okrem pohostenia dostávali zdobené vajíčko – kraslicu, alebo mašľu na korbáč.

zdroj: tasr/ poprad24/ rk24; foto: krížová cesta na ružomberskej Kalvárii: saleziáni – DOMKA 2012; vynášanie Murieny, FS a DFS Liptov 2014

Liptovská Veľká noc: Kresťanská a pohanská
4
Galéria
Foto: Jozef Milan
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM