Jozef Milan Samospráva

Domov dôchodcov v Likavke prešiel po pol storočí veľkou rekonštrukciou

V Domove dôchodcov a Domove sociálnych služieb Likavka bola včera za prítomnosti predsedu zriaďovateľského Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára ukončená rozsiahla rekonštrukcia a nadstavba veľkej časti objektu s celkovými nákladmi 2,57 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Domov dôchodcov v Likavke prešiel po pol storočí veľkou rekonštrukciou
Foto: Jozef Milan

Realizácia projektu sa začala už v roku 2011 a ukončená bola v júli 2013 presne po polstoročí od vybudovania budovy v roku 1963. „Dnes máme možnosť vidieť reálne výsledky úspešného a efektívneho čerpania finančných prostriedkov z eurofondov. Nezanedbateľným prínosom pre liptovský región je vytvorenie aj 35 nových pracovných miest najmä na zdravotníckom úseku zariadenia,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

Zateplením objektov zariadenia sa znížila ich energetická náročnosť a nadstavbou objektu sa vytvorilo 14 obytných buniek, z toho 10 pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu, vrátane kuchynky s jedálenským výťahom a jedálne. Dobudovalo sa sociálne zariadenia, terapeutická a rehabilitačná miestnosť spolu s dennou miestnosťou a evakuačný lôžkový výťah.

Pribudlo špecializované oddelenie poskytujúce starostlivosť pre psychicky postihnutých. Bezbariérovosť bola vyriešená osadením lôžkového výťahu. Celé zariadenie má nové vnútorné vybavenie a nainštalované informačno – komunikačné technológie. Tie umožňujú poskytovať kvalitný systém permanentnej dezinfekcie, monitoring ťažkých prípadov a celej prevádzky.

"Výsledkom projektu je i rozšírenie predmetu činnosti o nové služby zariadenia s momentálnou kapacitou 251 klientov. Okrem toho ponúka i odľahčovaciu službu v podobe jedálne, ktorú môžu využívať dôchodcovia a zdravotne ťažko postihnutý občania obce Likavka“ povedala riaditeľka DD a DSS Likavka Dagmar Švecová.

zdroj: Hana Danová, hovorkyňa ŽSK/ tasr

Rekonštrukcia DD Likavka
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM