Jozef Milan Kultúra

Dôvod premnoženia medveďov je odhalený: Hrbôti si ich chovajú a na burse vodia na retiazke!

V sobotu sa v troch mestských častiach Ružomberka konala tradičná fašiangová bursa. V Černovej a Hrboltovej sa od nepamäti koná vždy iba jeden deň, v Bielom Potoku začína v piatok a končí v nedeľu. Tohto roku sa tu ale fašiangový maratón nekonal, všetko sa odohralo v sobotu večer na zábave.

Ilustračný obrázok k článku Dôvod premnoženia medveďov je odhalený: Hrbôti si ich chovajú a na burse vodia na retiazke!
Foto: Jozef Milan

ČERNOVÁ (sobota, cca 11:30)

Výberčí černovskej bursy: Počas bursy obídeme celú dedinu. Ja som výberčí, mne ľudia dávajú, to čo majú – peniaz, vajíčka, klobásku, slaninku… Všetkých voláme vonku na ulicu zatancovať. Tohto roku sa nám darí parádne – dosť je peňazí, dosť všetkého, a ľudia aj radi vychádzajú potancovať.

Večer celá akcia končí našou zábavou, dnes vo Fatranke, keďže je kultúra obsadená. Basu ale o polnoci pochovávať nebudeme, lebo už niekoľko rokov chodíme v utorok do mesta na fašiangový sprievod, kde sa na konci basa pochováva spoločne – všetci bursovníci a folkloristi z okresu, ktorí prídu.

V Černovej bursovali mladí ľudia, poväčšinou študenti.

HRBOLTOVÁ (sobota, cca 12:30)

V Hrboltovej sa tradícia udržiava presne tak, ako je to dnes. Bursu robili dlhé roky hasiči. Bursujú regrúti, alebo mládenci po vojne?

Dáška (usporiadateľka, predsedkyňa Únie žien): Nie, u nás to robili vždy starší chlapi a chlapci. Neboli tu nikdy ani páry oblečené v krojoch. Základ je medveď so šašom, ktorí prišli pred dom, zatancovali s domácimi, medveď vykrútil gazdinú; bol tam aj niekto krojovaný, ktorý vyberal, ponalieval pálenôčky.

Ako je niekde hlavnou maskou turoň (chriapa), tak u nás a na Švošove je to medveď so šašom (titulka). Chlapi v maskách naháňali deti po celej dedine a bili palicami. Niekedy sme dostali také šľahy, že sme si tie riťky aj tri dni liečili. My, ako deti, sme sa nato tešili, aj sa báli – ja som sa naučila preskakovať ploty. Toto ale už dnes chýba, deti už nebehajú okolo medveďa.

Miroslav (usporiadateľ, šéf ping-pongistov): Teraz sa to už troška zmodernizovalo, vymysleli sme napríklad aj tuto vozík s koníkom. Aj stretnutie ľudí uprostred dediny je už niečo nové. Keď obídeme dedinu a povytáčame ľudí, tak sa vrátime do kultúrneho domu, urobíme si z vyzbieraných vajec a slaniny praženicu, všetko to zjemne a pôjdeme domov. Večer o ôsmej sa vrátime na zábavu, už nie v maskách, ani v krojoch.

Dáška (posledné slovo): Ženy tu v Hrboltovej sú akčnejšie, chlapi pomáhajú, ale príliš sa ukazovať – aj ako masky – neveľmi chcú. Ešteže mám tuto Mira, lebo neviem, s kým by som to robila. (smiech)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM