Rôzne

Druhá najlepšia filozofická fakulta na Slovensku inaugurovala nového dekana

V utorok 8. marca 2016 prebehla slávnostná inaugurácia dekana Filozofickej fakulty KU Mareka Babica. Slávnosť začala sv. omšou v Kostole sv. Rodiny v Ružomberku - Rybárpoli, ktorú slávil Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup - metropolita a Veľký kancelár KU.

Ilustračný obrázok k článku Druhá najlepšia filozofická fakulta na Slovensku inaugurovala nového dekana
Zdroj: Dnes24.sk

Samotná inaugurácia sa konala v Aule sv. Jána Pavla II. V prítomnosti vedenia KU, vedenia ostatných fakúlt KU ako aj zástupcov partnerských filozofických fakúlt Slovenska sa najskôr prečítali výsledky voľby Akademického senátu FF KU, ktorý ešte 2. decembra 2015 zvolil Mareka Babica za kandidáta na funkciu nového dekana. Následne rektor KU Jozef Jarab odovzdal dekanovi dekanskú reťaz.

Vo svojom slávnostnom príhovore rektor KU odovzdal do vienka dekanovi a novému vedeniu FF KU symbolicky tri povzbudenia – tri oriešky:

  • 1. Budovať na fakulte akademický život v duchu spravodlivosti, v súlade s vlastnou slobodou, zodpovednosťou a odkazom sociálnej náuky Cirkvi.
  • 2. Ponúkať hodnotový systém v najvernejšom a najpravejšom slova zmysle.
  • 3. Vnášať do našej spoločnosti rozpravu o kultúrnosti, o hodnotách života, o základe vzdelania a formácie, aby sme sa ustálili v poryvoch udalostí súčasnej doby.

Vo svojom inauguračnom príhovore sa dekan Marek Babic zameral na vyzdvihnutie výnimočnosti, ktorú predstavuje Filozofická fakulta KU medzi ostatnými filozofickými fakultami na Slovensku i v Čechách. Spočíva totiž v konfesijnom zameraní, ktorého sa netreba zriekať, ale práve na ňom budovať. Poukázal na vážne až tragické dôsledky pre Európu, ktorá sa zrieka svojich kresťanských koreňov.

Noví prodekani

  • Edita Príhodová, prodekanka pre vzdelávanie a výchovu,
  • Eugen Zeleňák, prodekan pre vedu, umenie a doktorandské štúdium,
  • Michal Marťák, prodekan pre financie a rozvoj.

Súvisiaci článok si prečítate TU

Text + foto: ku.sk

Nový dekan FF KU Marek Babic
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM