Jozef Milan Rôzne

Epidurálna anestézia: Pôrod môže byť bezbolestný

Od začiatku novembra je v Gynekologicko – pôrodnickej klinike Ústrednej vojenskej nemocnice Ružomberok k dispozícii nová služba. Anesteziologický tím, pozostávajúci z lekára a zdravotnej sestry, je non –stop 24 hodín k dispozícii pacientkám, a to i pre pôrody v takzvanej epidurálnej anestézii.

Ilustračný obrázok k článku Epidurálna anestézia: Pôrod môže byť bezbolestný
Foto: Jozef Milan

O epidurálnej anestézii(EA) a o klinike sme hovorili s jej prednostom Jurajom Ondrejkom.

Čo je to EA

Epidurálna anestézia je špecifický druh anestézy (opich miešneho koreňa), ktorú môže podať jedine anesteziológ, ktorý je potom aj pri celom pôrode. Budúce maminky už počas tehotnosti informujeme o tejto možnosti, pretože je potrebné urobiť určité vyšetrenia ešte cez obvodného gynekológa. EA je vo verejnosti vnímaná ako máličko problémová, a preto chceme verejnosti vysvetliť, že EA je súčasťou štandardného poskytovania služieb každej nemocnice.

Druhá najúspešnejšia pôrodnica

Chodia k nám rodiť aj ženy mimo domáci región. Hodne nám pomohlo, že sme minulý rok dostali certifikát druhej najúspešnejšej pôrodnice na Slovensku od Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku – Health Policy Institute. Na základe ocenenia mám veľa otázok od žien, ktoré by chceli u nás rodiť.

Bezbolestný pôrod

Aby nedošlo k omylu – EA nie je výsledkom našej snahy o umelý pôrod. Práve naopak. Našim cieľom je prirodzený alebo inak spontánny pôrod, pri ktorom EA vylučuje bolesť. Dnes ale už máme priamo u nás na oddelení erudovaných lekára a sestru, ktorí sú schopní túto službu bez časového obmedzenia poskytovať. Môžem povedať, že ústretový krok voči rodičkám je zásluha nového manažmentu nemocnice.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM