Rôzne

Erby miest a obcí Liptova v knihe, najstaršie pečatidlo má Ružomberok

Erby miest a obcí Liptova podrobne mapuje rovnomenná odborná knižná publikácia. Na základe prebádania veľkého množstva dostupných historických materiálov ju aj s farebným vyobrazením súčasných erbov zostavil riaditeľ liptovskomikulášskej pobočky Štátneho archívu v Bytči Peter Vítek.

Ilustračný obrázok k článku Erby miest a obcí Liptova v knihe, najstaršie pečatidlo má Ružomberok
Zdroj: Dnes24.sk

Peter Vítek nadviazal na výskum Emila Kufčáka a nestora slovenského archívnictva a heraldiky Jozefa Nováka. „Miestami to bola doslova detektívna práca, ale stála za to, lebo rozhodne nie každý región sa môže pochváliť, že má takto spracovanú genézu komunálnej heraldiky, navyše vrátane pasáže o erbe Liptovskej stolice,“ skonštatoval Vítek s tým, že to vôbec nie je uzavretá záležitosť. Na niektoré symboly majú odborníci rôzne pohľady a stále je šanca nájsť ešte staršie.

Najstarším zachovaným pečatidlom zo 16. storočia so symbolom ruže prestrelenej šípom sa môže podľa neho pochváliť mesto Ružomberok. Niektoré obce prevzali stredoveké zemianske erby, viaceré cirkevnú ikonografiu.

„Skvostom je erb kedysi Nemeckej, v súčasnosti Partizánskej Ľupče. Na vonkajšom štíte sú insígnie baníctva a vnútorný je prevzatý z panovníckeho anjouovského erbu. Zachovala sa aj v liptovskom kontexte jediná listina svojho druhu, ktorá potvrdzuje jeho používanie a presne ho zobrazuje,“ pokračoval Peter Vítek, ktorý je zásadne proti tomu, aby sa erby modernizovali.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM