Tlačové správy

Erika Jurinová: To, že prejde Ružomberkom 40 000 áut denne, je vážny problém

Kandidátka na županku Žilinského kraja hovorí, že nemôžeme odkladať problémy, ktoré ľudí dlhodobo trápia. Ako chce riešiť dopravu či nedostatok miest v domovoch dôchodcov?

Ilustračný obrázok k článku Erika Jurinová: To, že prejde Ružomberkom 40 000 áut denne, je vážny problém
Zdroj: PR

Erika Jurinová pochádza z Nižnej na Orave, je matka troch detí, v minulosti pracovala ako stredoškolská učiteľka a neskôr pôsobila v regionálnych novinách. Bola tiež podpredsedníčkou Národnej rady, dnes pôsobí ako poslankyňa NRSR.

V rozhovore nám prezradila:
- prečo sa rozhodla kandidovať
- čo považuje za najväčší problém na Liptove
- ako vyriešiť problém s dopravou v Ružomberku
- a čo ponúka jej program starostlivosti o Žilinský kraj

Bolo rozhodnutie kandidovať za županku jednoduché?

Nikdy som nesnívala o tom, že vstúpim do politiky. Moji rodičia ma vychovali na Orave v skromných podmienkach a zišlo sa mi to najmä v začiatkoch rodinného života. Ako matka 3 detí viem, čo rodina potrebuje pre slušný a dôstojný život. To, čo ma presvedčilo ísť kandidovať najprv do Národnej rady a teraz aj za županku Žilinského kraja, je túžba pomôcť obyčajným ľuďom a zlepšiť ich životy.

Čo vnímajú ľudia ako najväčší problém na Liptove?

Keď stretávam ľudí a rozprávam sa s nimi, tak za najväčší problém považujú cesty, ktoré sú v katastrofálnom stave. Denne prejde cez Ružomberok 40 000 áut! To znamená nadmerný hluk, nadmerná prašnosť, vzduch plný výfukových plynov, keď nie zápachu z fabriky a hodiny strávené v zápchach. Prečo by si ľudia mali ničiť kvôli rozbitým cestám svoje autá, keď maslo na hlave majú politici?

Zdroj: PR

Ignorovalo súčasné vedenie župy tento problém?

Samozrejme. Ľudia na Liptove sú sklamaní z toho, že sa na nich župa vykašlala. Ak je súčasný predseda Žilinského kraja podpredsedom vládnej strany a nedokáže za 12 rokov vo svojej funkcii vybojovať diaľnicu pre ľudí, tak je to vážne zlyhanie. Som presvedčená o tom, že mu to voliči vo voľbách spočítajú.

Čo pomôže problém s dopravou vyriešiť?

Predseda Žilinského kraja musí vyvíjať oveľa väčší tlak na vládu, aby sa tento problém urgentne riešil. Rekonštrukciu ciest a mostov musíme zabezpečiť podľa naliehavosti, nie podľa politickej príslušnosti. Ako županka budem presadzovať dobudovanie diaľničného prepojenia a diaľničných úsekov D1, D3 a rýchlostných ciest R1 a R3. Aby sme mali v našom kraji kvalitnú dopravnú sieť, ktorá prinesie investície, nové pracovné miesta a rozvoj turizmu.

Ako sa žije na Liptove dôchodcom?

Všetci veľmi dobre vieme, že nás trápi chronický nedostatok kapacít v domovoch dôchodcov a sociálnych služieb. Príliš dlhé čakacie doby v poradovníkoch zariadení komplikujú život množstvu seniorov. Musíme preto rozšíriť kapacity sociálnych zariadení aby sme boli pripravení na čas, kedy sa ešte zvýši nápor na takýto typ služieb.

Zdroj: PR

Váš program starostlivosti o Žilinský kraj je zameraný najmä na ľudí, čo to v praxi znamená?

Znamená to, že urobíme zo žilinskej župy kraj priateľský k rodinám. Ak chceme, aby naše deti neodchádzali pracovať do zahraničia, je nevyhnutné podporiť vznik nových študijných odborov a rozvoj tých, ktoré nám pomáhajú udržať mladých ľudí v regióne.

Čo presvedčí mladých ľudí, aby zostali študovať v našom kraji?

Budem konkrétna. Napríklad také gymnázium v Ružomberku čaká už takmer 20 rokov na vybudovanie telocvične. Župa sa musí postarať o rekonštrukciu chátrajúcich budov v ktorých sa naše deti učia. Musíme budovať športoviská, aby sme pre mladých ľudí vytvorili podnetné prostredie pre rozvoj. Keď to spojíme s ich uplatnením na trhu práce, potom nebudú mať mladí dôvod odchádzať do zahraničia.

Zdroj: PR

Dokáže predseda župy vytvoriť nové pracovné miesta?

Opäť to súvisí s mojou ambíciou vytvoriť kraj priateľský rodinám. Podpora rodín si sama osebe vyžiada rozvoj služieb pre rodiny a tým druhotne tvorbu pracovných miest. Budem podporovať rodinné firmy, miestnych podnikateľov, farmárov či remeselníkov. Verím, že podpora – pomoc s prezentáciou firiem, ich výrobkov, pomôže rozvoju. Chcem rozvíjať cestovný ruch, kultúru a šport, ktoré automaticky podporujú vznik nových pracovných miest.

Ako si predstavujete Žilinský kraj o päť rokov?

Žilinský kraj je mojim domovom, preto chcem aby to bolo miesto pre slušný a dôstojný život. Kde ľudia nemusia jazdiť po rozbitých cestách, sú zdraví, preto nepotrebujú navštevovať zdravotnícke zariadenia či čakať na pridelenie miesta v zariadeniach pre seniorov.

(Politická reklama) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Objednávateľ: OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO). Sídlo: Študentská 2, 91701 Trnava. IČO: 42 287 511.
Dodávateľ: CAMPAIGNS, s.r.o. Sídlo: Štefana Moyzesa 1577/22, Ružomberok 034 01. IČO: 47 016 671.

Erika Jurinová: To, že prejde Ružomberkom 40 000 áut denne, je vážny problém
5
Galéria
Zdroj: PR
Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM