Jozef Milan Rôzne

Európa mení cestovné poriadky - aj Ružomberok

V nedeľu, 11.decembra 2011, nadobúdajú platnosť nové cestovné poriadky nielen v Ružomberku a na celom Slovensku, ale menia sa v celej Európe.

Zmeny cestovného poriadku(CP) Mestskej autobusovej dopravy v Ružomberku(MAD), ktorú pre občanov mesta zabezpečuje akciová spoločnosť SAD Liorbus so sídlom v Ružomberku, sú výsledkom riešenia, ktoré schválilo Mestské zastupiteľstvo na novembrovom rokovaní a ktoré pre rok 2012 zachová súčasnú cenu cestovného, ako aj výšku náhrady za výkony vo verejnom záujme pre SAD Liorbus na úrovni roka 2011. SAD-ka naproti tomu zníži svoje výkony o 3%( t.z. cca 19 000 km) zrušením najstratovejších spojov, ktorými sú linky vedúce do mestských častí a do Hrabova.

Nový CP MAD prináša tieto najvýznamnejšie zmeny: 1. Skrátené budú 4 páry spojov na linke č. 2 a 4 páry spojov na linke č. 4. Nebudú zachádzať do Černovej, ale budú končiť na zastávke Klačno, otočka. Tieto spoje budú skrátené z toho dôvodu, že v ich súbehu boli vedené iné spoje na linkách 2, 4 alebo 1. 2. Na Podsuchú nebude premávať jeden spoj, ktorý sa skráti po Bohunku. Ide o spoj č.92, ktorý vychádzal 14:10 z Klačna. Tento spoj využíval v priemere jeden cestujúci. Autobusy MAD budú stáť na zastávke Nižné Matejkové len smerom na Podsuchú. Smerom do mesta budú môcť ľudia cestovať z dôvodu bezpečnosti len cez Podsuchú, pretože zastávka na hlavnom ťahu vytvára neočakávanú prekážku a je tak príčinou vzniku kolíznych situácií. Obyvatelia s trvalým pobytom a majitelia nehnuteľností na Podsuchej by mali v budúcnosti cestovať autobusmi prímestskej autobusovej dopravy na čipovú kartu MAD s tým, že mesto Ružomberok zaplatí straty, ktoré prepravcovi vzniknú kvôli lacnejšiemu lístku. Rokovania o technickom riešení problému prebiehajú. 3. Autobusy do Hrabova už nebudú zachádzať. Na všetkých spojoch vedených cez Hrabovo cestoval priemerne jeden človek za dva dni. Zbytočne sa tak predlžovalo cestovanie pre ostatných cestujúcich. **4. Na linke do Hrboltovej ostávajú zachované všetky spoje. ******Upravila sa len ich časová poloha podľa požiadavky miestnych obyvateľov na dochádzanie do Mondi SCP.

Sad Liorbus zdôrazňuje, že vykonané zmeny boli navrhnuté prakticky bez dopadu na cestujúceho. Naopak, v popoludňajších hodinách sa snažili zlepšiť ponuku spojov na Klačno ich lepším rozložením v približne polhodinovom intervale. Pre zlepšenie prípojov k vlakom bolo posunutých 10 spojov k osobným vlakom a ku rýchlikom. Zmeny v CP sa budú hodnotiť najbližšie ku 31.3.2012.

Zdroj: SAD Liorbus + Mesto Ružomberok

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM