Jozef Milan Rôzne

Európsky deň čísla 112

Každoročný 11.február je Európskym dňom tiesňového čísla 112. Jedným z hlavných cieľov zaradenia do kalendára dní je zvýšiť povedomie o čísle 112 v celej Európskej únii.

Občan ktoréhokoľvek členského štátu únie môže zavolať bezplatne číslo 112 v prípade ohrozenia zdravia či života aj na území iného členského štátu únie a zavolať záchrannú službu, požiarnikov, políciu či ďalšie zložky záchranného systému. Má to približne 500 miliónom občanov EÚ garantovať bezpečnosť v rámci únie. Lenže, ako sa zistilo prieskumom verejnej mienky, občania EÚ nemajú dostatočné informácie o existencii tiesňového čísla 112. Len štvrtina respondentov vedela v roku 2009, že číslo 112 platí aj v ostatných štátoch únie. Komisárka pre informačnú spoločnosť a médiá Viviane Redingová v roku 2009 vyzvala členské krajiny únie, aby zlepšili jazykovú vybavenosť pracovníkov stredísk tiesňového volania, ako aj informovanosť občanov o existencii čísla 112. EK spolu s Európskym parlamentom (EP) a Radou EÚ vo februári 2009 chceli prispieť k informovanosti o tomto čísle tým, že 11. február vyhlásili za Európsky deň tiesňového čísla 112.

Kým v niektorých štátoch únie tiesňové číslo 112 dopĺňa už existujúce národné čísla jednotlivých zložiek záchranného systému, napríklad aj na Slovensku, v iných krajinách sa 112 stalo jediným číslom pre niektoré služby – napríklad v Estónsku či Luxembursku – pre rýchlu zdravotnícku pomoc či požiarnikov.

V SR sa používajú nasledujúce tiesňové tel.čísla: jednotné európske číslo tiesňového volania 112 hasiči 150 zdravotná záchranná služba 155 polícia 158

Pri volaní na číslo tiesňového volania uveďte: » svoje meno a priezvisko » čo sa stalo v mieste udalosti ( požiar, autonehoda, povodeň a pod.) » kde sa to stalo ( napr. križovatka, za obcou, odbočka na .., a pod.) » komu sa to stalo (pohlavie, vek, počet postihnutých a pod.) Po skončení hovoru počkajte na spätné volanie operátora príslušnej záchrannej službe alebo polície.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM