Ivana Milanová Kultúra

EUROROZPRÁVKY: MŠ Černová rezprezentuje Ružomberok v Bruseli s témou smelej dievčiny

Materská škola Ružomberok-Černová bude reprezentovať nielen naše mesto Ružomberok, ale i Slovensko spolu s 57 materskými školami na Slovensku. Vytvorili plošné i priestorové výtvarné práce s témou vylosovanej rozprávky z Litvy - O SMELEJ DIEVČINE.

Ilustračný obrázok k článku EUROROZPRÁVKY: MŠ Černová rezprezentuje Ružomberok v Bruseli s témou smelej dievčiny
Zdroj: Informačné centrum Ružomberok

MŠ Ružomberok – Černová ukončila realizáciu medzinárodného výtvarného projektu EUROROZPRÁVKY, organizovaného pri príležitosti predsedníctva Slovenska v EÚ. Realizátorkami projektu boli p. riaditeľka MŠ Erika Krajčiová a p. učiteľka Janka Volemanová. Projekt sa realizoval v triede 5 – 6 ročných detí.

Ako projekt prebiehal

Interiér našej MŠ a trieda sa zmenila na nepoznanie. Prezentovali sme projekt pred verejnosťou i rodičmi, ktorí sa podieľali na plnení niektorých úloh spolu s deťmi. Začiatok projektu bol zameraný na zisk poznatkov o Európskej únii, jej význame, štátoch, vlajke, ktorú deti stvárnili po svojom, odtlačením rúk na modro namaľovanú tabuľu okna.

Mestu Ružomberok sme venovali priestor v edukačných aktivitách už pred realizáciou projektu, ale stvárnením mapy, vlajok, erbu i šípom prestrelenej ruže z korkových zátok, návštevou kultúrnych a historických miest, si deti svoje vedomosti o meste i mestskej časti Černová doplnili.

Deti vedia o Litve „všetko“

Litva, krajina našej rozprávky sa stala predmetom skúmania a poznávania. Zoznámili sa z jej históriou, kultúrou, tradíciami, štátnymi symbolmi, tvorili nápisy, mapy. Pokračovali sme návštevou knižnice. Tu deti získali obraz o jej fungovaní, ako v nej možno získať členstvo, požičiavať si knihy, ako sa ku knihe správať, aký je postup pri jej výrobe.

Našli v nej našu hľadanú rozprávkovú knihu. Prečítaním rozprávky, analýzou textu, hodnotením konania postáv, hudobno – pohybovým i dramatickým stvárnením, sme sa dostali k výtvarnému spracovaniu rozprávky. Nasledovala tvorba leporel, na priesvitných fóliách i kartónovom podklade, maľovanie na okenné sklá, výkresy i drevené pníky.

Bola to náročná, niekoľkomesačná práca, ktorá však deti nesmierne zaujala.

Vzorka našich najlepších výtvarných prác na paneli, krabica s priestorovými bábkami a nainštalovanou scénou z rozprávky, brožúra i DVD pôjde do Bruselu.

Čítajte tiež:

http://ruzomberok.dnes24.sk/…ikava-242605

http://ruzomberok.dnes24.sk/…berku-242606

EUROROZPRÁVKY
2
Galéria
Zdroj: Informačné centrum Ružomberok
Zdroj: Informačné centrum Ružomberok
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM