Eliška Šándorová Rôzne Správy

Favorit patrí na stupne víťazov, hovorí Slovák, ktorý vdýchol kolesám legendy dušu

Dušou myslíme doslova nový život cyklistickej značky, ktorej kolesá sa v Čechách prestali točiť na dlhé desaťročie. Paradoxne, roztočil ich Slovák.

Ilustračný obrázok k článku Favorit patrí na stupne víťazov, hovorí Slovák, ktorý vdýchol kolesám legendy dušu
Zdroj: Facebook R. Galovic

Dnešnému úspechu a takpovediac aj podnikateľskému hazardu, predchádzala éra Made in Czechoslovakia. Začiatky výroby cestných bicyklov Favorit v Rokycanoch siahajú do roku 1922, keď podnikatelia Swetlík a Kastrup (majitelia ES-KA Cheb) a František Hering založili výrobu pod značkou Tripol Hering. Od roku 1934 až do roku 1948 vyrábali v meste neďaleko Plzne už dvaja výrobcovia, Tripol a Tudor.

Vojna roztočila kolesá Favoritu

Cyklistika sa v Československu stala populárnou až po skončení druhej svetovej vojny. Veľký záujem vyústil do vlastnej výroby pretekárskych bicyklov. Voľba padla na továreň v Rokycanoch, ktorá mala svojou veľkosťou aj odbornosťou najlepšie predpoklady na spustenie takejto výroby.

Dopyt po bicykloch Favorit bol obrovský, čo spôsobilo nárast výroby. Kým v prvom roku (1951) bolo vyrobených 5 148 bicyklov, o štyri roky neskôr to bolo už 13 531 bicyklov a v sezóne 1961 dokonca až 31 175 bicyklov. V roku 1978 bol vyrobený miliónty bicykel značky Favorit!

Zdroj: favorit.cz

…revolúcia ich zastavila

Po revolúcii došlo k privatizácii závodu a bola založená spoločnosť Favorit Rokycany, a.s. Ťažké časy sa premietli do výroby. Firma nezvládla náhlu konkurenciu a prílev nového tovaru po otvorení hraníc, podnik nezachytil módu horských bicyklov, odbyt upadal a zamestnancov prepustili.

Po viacerých zmenách na riadiacich pozíciách a problémoch s odbytom nastalo obdobie totálnej likvidácie podniku a v roku 2001 prichádza bankrot.

Továreň, výrobné technológie aj ochranné známky Favorit boli odkúpené s cieľom vyrábať horské a trekingové bicykle. Výrobu presunuli z Rokycan do Kunovic, kde stála montovňa lacných súčiastok z Ázie.

V máji 2004 bola aj táto výroba zastavená a v roku 2006 prišiel ďalší konkurz. Aktíva skrachovanej spoločnosti boli prevedené na ďalšiu firmu s nejasnou vlastníckou štruktúrou, ktorá však tiež onedlho skončila v konkurze.

Zdroj: favorit.cz

Slovák im začal veriť

A tu niekde sa príbeh končí a zároveň pokračuje. Slovenský podnikateľ Richard Galovič sa o legendárny favorit začal zaujímať pred šiestimi rokmi.

Strojársky inžinier sa pustil do vývoja exkluzívnych bicyklov a výroba sa po rokoch vrátila do Rokycan. Bicykle vyrábajú v moderných prevedeniach, no predsa im nechýba punc elegancie rokov minulých.

Nájdete ich v prevedení bielej, červenej, modrej či zelenej farbe. "Favorit patrí na stupne víťazov. Bolo mi ľúto, že tam už dve dekády nebol. Tak som dal dokopy schopných ľudí a pustili sme sa do práce. Medzi našich zákazníkov patria ľudia úspešní vo svojej profesii s dobrým vkusom vyhľadávajúci vyšší štandard, ochotní si ho zaplatiť,“ povedal pre Dnes24.sk Richard. Rodák z Bratislavy žije už 14 rok v Prahe.

Vo výrobe v Rokycanoch pracuje momentálne šesť ľudí, celkový počet by mal byť do konca roka 12–18. „Priemerne zamestnávame 20 až 24 pracovníkov plus ďalších 15–20 externistov,“ hovorí Richard.

Týždenne z „garáže“ výroby odchádza 20 až 30 bicyklov. Záujemcovia si na dvojkolesovú legendu musia počkať do 14 týždňov. Záujem je už teraz ako v zašlej sláve. Favorit chce preraziť aj v zahraničí a orientovať sa na USA, Britániu, Nemecko, Holandsko i ďalekú Austráliu a Japonsko.

A kto sa najčastejšie premáva po uliciach na Favorite? "Sú takí, ktorí si bicykel kupujú pre radosť, alebo svojich blízkych. V každom prípade nám veľmi fandia,“ uzatvára príbeh rozbehnutých kolies Richard, ktoré sa dúfajme už nikdy nezastavia.

Bicykel Favorit
12
Galéria
Zdroj: Facebook R. Galovic
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM