Jozef Milan Kultúra

Festival vo Východnej ťahá na šesťdesiatku aj s rozšíreným amfiteátrom

V poradí 59. ročník obľúbeného festivalu tradičnej hudby a tanca sa bude konať tento víkend v obci Východná. Na návštevníkov čaká rozšírený areál amfiteátra. Tento rok je zasvätený spomienke na Jánošíka a vierozvestcov Cyrila a Metoda.

Ilustračný obrázok k článku Festival vo Východnej ťahá na šesťdesiatku aj s rozšíreným amfiteátrom
Zdroj: Webnoviny.sk

Víkendové dni od 5. do 7. júla budú mať niekoľko ťažiskových oblastí – jánošíkovské a zbojnícke tradície v súvislosti s 300. výročím popravenia nášho národného hrdinu, legendy osobnostné a zvykoslovné, poslanie a význam ženy ako nositeľky vo folklóre, a tiež unikátne javy nášho tradičného kultúrneho dedičstva. Od týchto tém sa odvíjajú jednotlivé programy na Malej scéne i Veľkej scéne amfiteátra a v ďalších priestoroch areálu. Novinkou bude novopostavené tradičné Humno, v ktorom sa budú konať tanečné a hudobné tvorivé dielne (workshopy), zábavy a koncerty. Tohto roku budú v rámci interaktívnych programov vo viacerých tanečných školách výučbu sprevádzať ľudové hudby Michala Nogu a Michala Pagáča. Vo večerných hodinách sa uskutočnia koncerty atraktívnych zoskupení – After Phurikane a Balkansambel.

Z programu: K jánošíkovskej tematike, aktuálnej práve tohto roku, sa viažu viaceré programy. Prvým bude vyhľadávané večerné divadelné predstavenie na veľkej scéne amfiteátra, tentoraz s Radošinským naivným divadlom, ktoré predvedie hru Jánošík po tristo rokoch. Na túto tému však návštevníci nájdu aj ďalšie hry Bou bi ten Jánošík a Zbojníckym chodníčkom. Pocte ženám sú venované kompozície Od vrkoča po čepiec i čiernu šatku a Žiale žien.

Medzi príťažlivé programové súčasti bude nepochybne patriť účinkovanie folklórneho súboru Železiar nazvané Tanec – legenda – rituál, vystúpenie popredného maďarského folklórneho súboru Honvéd s programom Čardáš – tango z Východu, prezentácia folklórnych skupín v kompozícii Veselie, veselie a v neposlednom rade program detských folklórnych súborov pod názvom Roztancované črievičky. Výnimočné fenomény tradičnej ľudovej umeleckej kultúry zakotvili autori do programového celku Malá veľká krajina… alebo Popýšme sa vlastným perím.

V spolupráci s ÚĽUV-om organizátori pripravili obľúbené remeselné tvorivé dielne Urob si sám a tradičný Jarmok remesiel, program Zlaté dno, obohatený o možnosť rozhovoru s remeselníkmi, a súťaže divákov o ich výrobky. Obľúbený svet detí Košiarik na priľahlej lúke ponúkne najmenším návštevníkom tanečné školičky, remeselné dielničky, výučbu riekaniek, pesničiek a ďalšie tvorivé aktivity. Jedna z najtypickejších súčastí festivalu vo Východnej – ukážka rezbárskej tvorivosti v programe Kresané do dreva, pri ktorej sa každoročne rodia nové drevené plastiky a rozširujú tak paletu artefaktov v amfiteátri, bude v tomto roku venovaná postavám svätých Cyrila a Metoda a Gorazda.

Foto: ilustračné, sita; zdroj: Webnoviny.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM